Konradsen berget uavgjort mot Russland

Landskampen i fotball mellom Norge og Russland på Ullevaal stadion lørdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Landskampen i fotball mellom Norge og Russland på Ullevaal stadion lørdag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge slapp nok en gang inn et tidlig mål, men Anders Konradsens flotte heading berget 1-1 mot Russland på Ullevaal stadion lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inntil Frankrike-proffen steg i været ved første stolpe og stussheadet det fine innlegget fra innbytter Morten Gamst Pedersen i mål, så det ut til å gå mot nok et like skuffende som fortjent nederlag for Høgmos menn.

Målet satte fart i laget, og rett etter brukte Joshua King farten og var alene med keeper. Igor Akinfejev tok skuddet i kroppen og nektet Norge en seier som ville vært i overkant godt betalt.

Oleg Sjatov ga Russland ledelsen etter to og et halvt minutt, og Russland hadde også senere de klart største sjansene mot et norsk lag som igjen var sårbart bakover og tannløst framover.

Med tre dagers mellomrom har Norge testet seg mot de to neste mesterskapsvertene etter sommerens VM. I øyeblikket virker Russland-VM i 2018 som en mer realistisk tidsramme for Høgmos prosjekt enn Frankrike-EM i 2016, selv om nåløyet blir trangere da.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Frankrike rundtspilte Norge

Lang vei

Da Høgmo overtok, hadde han 11 måneder og ni kamper på å forberede et lag til EM-kvalifiseringen. De ni kampene er spilt, og sikkert er det at norske fotballfans har større grunn til å være skremt enn de kommende kvalifiseringsmotstanderne.

* Norge har kommet under 0-1 i alle ni kamper og sluppet inn 18 mål til sammen.

* Norge har scoret bare sju ganger.

* Bare én kamp er vunnet, og det var da ligalandslaget slo lille Moldova i januar.

* Hele 50 spillere har vært med på samling, og 46 av dem har fått prøve seg i kamp. Mange har fått en innføring i Høgmos stil, men få har fått pugge lenge nok til å kunne den på rams.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Startvansker

Tidligere enn noen gang før, men for sjette gang i det første kvarteret, kom Norge under. Manglene i duellspillet, som ble nådeløst avslørt av Frankrike på Stade de France, ble tydelige igjen da Oleg Sjatov i det 3. minutt fikk god tid til å ta ned Alexej Jonovs innlegg fra høyre og beine ballen i mål. To nordmenn kunne klarert, men begge var for trege og for veike i duellen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge hadde igjen ballen mye, men satte ikke russernes bakre rekker på særlige prøver. Derimot kom gjestene stadig lett til i Norges forsvar. Denis Glusjakov tvang Rune A. Jarstein til en kjemperedning da han fikk nikke helt fritt i det 21. minutt, og Vegard Forren beinet ut bak Jarstein da Sjatov fikk nikke uforstyrret i det 37. minutt.

Opptur

Norge kom til en del halvsjanser, men ingen ordentlig sjanse i første omgang. Håvard Nordtveit hadde to harde frispark på mål fra langt hold, og på det siste måtte Igor Akinfejev gi retur rett ut. Ellers misset André Danielsen mottaket på Mats Møller Dæhlis smarte bakromspasning, og særlig mer hadde ikke Norge å slå i bordet med.

I annen omgang endret først Russland (til 4-1-4-1) og så Norge (til 4-5-1) formasjon, uten at det endret kampbildet. Russerne var best i det meste, og Forren måtte igjen rense bak Jarstein da innbytter Maxim Kanunnikov møtte et innlegg på volley.

Etter hvert tok russerne foten av gassen, og Konradsen nyttet sjansen til å avslutte de norske kvalifiseringsforberedelsene med en opptur. I september får vi svaret på om stolpe-inn er den nye Høgmo-melodien.