– Uriktig forklaring vil ikke gi strengere straff

GRÅTKVALT: I et intervju med TV 2 mandag kveld snakket Petter Northug for første gang ut om hva som skjedde da han fyllekjørte natt til søndag. Foto: Skjermdump / TV 2
GRÅTKVALT: I et intervju med TV 2 mandag kveld snakket Petter Northug for første gang ut om hva som skjedde da han fyllekjørte natt til søndag. Foto: Skjermdump / TV 2

Tingrettsdommer mener Petter Northug ikke risikerer strengere straff selv om han i første avhør forklarte seg uriktig til politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag snakket Petter Northug for første gang ut etter at han natt til søndag ble arrestert av politiet for fyllekjøring.

Til Adresseavisen fortalte Northug at han i første avhør med politiet ikke fortalte hvem som hadde kjørt bilen.

– I første omgang, da jeg våknet, var jeg litt uklar og ga ikke riktig informasjon. Jeg sa at jeg var med i bilen, men at jeg ut fra den tilstanden jeg var i ikke husket hva som skjedde, fortalte han til Adresseavisen.

Skistjernen fortalte videre at han la alle kortene på bordet etter å ha kommet til seg selv.

Les også: Petter Northug etterforskes for promillekjøring

– Kan ikke straffes

Northug stakk av fra ulykken mens kameraten som var passasjer i bilen ble igjen. Kameraten fikk påvist brudd i kragebeinet etter ulykken.

Nå sier tingrettsdommer Kjetil Gjøen i Sunnmøre tingrett, at skistjernen første forklaringen ikke vil ha noe å si når det kommer til straffeutmålingen.

– En siktet person kan nekte å avgi forklaring, og man kan ikke straffes for å ha sagt noe uriktig om egne forhold. Dersom han hadde lagt skyld på noen andre, vil det bli en annen sak. Da kan man bli siktet for falsk forklaring, sier Gjøen til Adresseavisen.

Les også: Gråtkvalt Northug: – Jeg er forberedt på fengselsstraff

– Ubetinget fengsel

Trafikkadvokat Jon Swensen, som har erfaring som forsvarsadvokat i trafikk- og promillesaker, forteller til VG at han blir overrasket hvis Northug får en ubetinget dom på mer enn to måneder.

– Utfra rettspraksis vil jeg anslå fra én til to måneder. Men man skal være steike forsiktig med å si noe om en sak man ikke har detaljer om. Det er alltid ting som kan ha betydning for straffeutmålingen, sier Swensen.

Jusprofessor Alf Petter Høgberg ved Universitetet i Oslo tror Northug kan forvente seg ubetinget fengsel selv med en promille under 1,2.

– Her blir det med all sannsynlighet ubetinget fengsel, forutsatt at det er promille over 0,5 og med den konsekvens at en person er skadet, har Høgberg tidligere uttalt til VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus