Petter Northugs opp- og nedturer

Det har skjedd mye I Petter Northugs liv fra han slo igjennom med et brak under NM i Kongsberg i januar 2006, til han søndag innrømmet å ha sittet bak rattet i alkoholpåvirket tilstand da han krasjet bilen inn i en stolpe rett ved bostedet sitt i Trondheim. Foto: NTB scanpix.
Det har skjedd mye I Petter Northugs liv fra han slo igjennom med et brak under NM i Kongsberg i januar 2006, til han søndag innrømmet å ha sittet bak rattet i alkoholpåvirket tilstand da han krasjet bilen inn i en stolpe rett ved bostedet sitt i Trondheim. Foto: NTB scanpix.

Petter Northugs langrennskarriere har vært en suksesshistorie, men det har også vært mye rabalder, bråk og noen få sportslige nedturer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har skjedd mye fra han slo igjennom med et brak under NM i Kongsberg i januar 2006, til han søndag innrømmet å ha sittet bak rattet i alkoholpåvirket tilstand da han krasjet bilen inn i en stolpe rett ved bostedet sitt i Trondheim.

20-åringen var et tilnærmet ubeskrevet blad da han ankom NM-byen Kongsberg i de kalde januardagene i 2006.

Se også: Her fraktes Northugs bil bort

Der markerte han seg med å vinne fellesstarten med skibytte foran Frode Estil, og dagen etter gikk han Strindheim inn til seier på stafetten etter å ha utklasset Norges ankermann Tore Ruud Hofstad på sisteetappen.

Da falt de berømte ordene «Å æ ska f ... ittj te OL!», et av flere kjente uttrykk som har kommet fra skikongens munn. «Barneskirenn!» og «Kæm e kongen!» er andre.

Les saken: Tror du Petter Northugs toppidrettskarriere er over?

Den første nedturen

Hans første og kanskje største nedtur som seniorløper kom paradoksalt nok også i Kongsberg for åtte år siden. Der fikk han beskjed om at han ikke fikk dra til OL i Torino tross NM-suksessen. Den avgjørelsen er det nok mange i Norges Skiforbund som har angret på i etterkant.

Etter OL det året tok Petter Northug sin aller første verdenscupseier under sesongavslutningen i Falun.

Da skjønte alle for alvor at en skistjerne var født.

I de to neste verdensmesterskapene i Sapporo i 2007 og Liberec 2009 hentet Petter Northug totalt fire gull. Bare et klønete fall ikke langt fra mål hindret at det ble enda et gull i Sapporo-VM.

I OL i Vancouver ble det to nye gull, en sølv og en bronse, og det kunne kanskje ha blitt mer med optimale ski til både seg selv og lagkamerater på øvrige distanser.

Det store målet

VM på hjemmebane i Oslo ble tidlig det store målet for Petter Northug. Det var der han virkelig skulle vise seg fram. Det klarte han også, og han sto igjen med tre gull. Den prestasjonen har han selv omtalt som sin aller største.

Bakgrunn: Petter Northug innrømmer promillekjøring

Veien dit inneholdt en rekke utenomsportslige temaer og kontroverser som for eksempel pokerspill og en sponsoravtale med en energidrikkprodusent.

Northug var selv klar på at han trengte nye utfordringer etter Oslo-VM. Han visste at langrennsframtiden ville kreve en annen type motivasjon.

Kanskje fikk motivasjonen seg også en knekk. Resultatene i etterkant har variert, selv om han igjen tok to nye gull under VM i 2013. Den sesongen ble hans siste på landslaget.

Les mer: – Vi viker ikke fra Nothugs side

Eget lag

Foran 2014-sesongen dannet han sitt eget privatteam, en beslutning som ble sett på som kontroversiell i deler av skimiljøet. I forkant av OL-sesongen ble Northug syk, og han mistet flere uker med trening.

Det bidro nok til at han kom til OL i Sotsji i en langt dårligere form enn det han hadde planlagt.

Northug måtte for første gang dra medaljeløs hjem fra et mesterskap.

Planen var å satse nok en sesong i sitt eget privatlag. Det kan fort bli slik også. Det er det litt tidlig å fastslå med sikkerhet ennå. Det finnes folk som har reist seg etter grove feilvurderinger tidligere.

Men først må han uansett gjøre opp for seg etter det som skjedde natt til søndag i Trondheim.