Meny

Sundby tapte spurten - trippel russisk på femmila

VANT: Alexander Legkov sikret russisk gull på femmila i Sotsji-OL. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexander Legkov vant på hjemmebane. Beste nordmann ble Martin Johnsrud Sundby på fjerdeplass.

Legkov var sterkest i spurten etter at fire løpere rykket fra tetgruppen rett før stadion.

Martin Johnsrud Sundby hang lenge med, men tapte pallplassen i spurten mot Maxim Vylegzjanin og Ilja Tsjernousov.

– Jeg lever, jeg. Men det var drita kjedelig at jeg ikke var sterk nok til å ta medalje. Det er ikke noe mer å si om det. Jeg visste vi var tre-fire mann der, jeg var stokk stiv, og var usikker på hvordan det lå an. Så var jeg akkurat for svak, sier Sundby til TV 2 etter løpet og følger opp:

– Men jeg gjorde alt som planlagt. Jeg dro ikke en meter, og jeg sparte krefter. Men det var dessverre tre russere som var sterkere enn meg de siste to kilometerne. Det er drita kjedelig. Og jeg er lei meg nå, selvfølgelig. Men er du ikke bedre, så er du ikke bedre.

Les også: – Han er en «ensom leiemorder»

Aktiv i front

SKUFFET: Petter Northug fikk det ikke til under søndagens femmil og endte tilslutt på en skuffende 18.-plass. Foto: NTB scanpixSKUFFET: Petter Northug fikk det ikke til under søndagens femmil og endte tilslutt på en skuffende 18.-plass. Foto: NTB scanpix

I motsetning til kvinnenes fellesstart lørdag, da tre norske løpere sprengte feltet tidlig, holdt femmilsfeltet seg relativt samlet lenge. De fleste favorittene droppet de to første sjansene til skibytte, men byttet ski ved passering 30 kilometer.

Første alvorlige rykk kom fra finske Matti Heikkinen, som ikke hadde byttet ski, etter vel tre mil.

Martin Johnsrud Sundby var aktiv i front da finnens forsprang deretter ubønnhørlig ble spist opp.

Ved 40 kilometer var Heikkinen innhentet.

Les også: Østerriksk femmil-håp dopingtatt

Northug skuffet

Etter hvert ble det klart at det gikk mot spurt om medaljene blant en stor gruppe løpere. Dario Cologna, som gikk for sitt tredje individuelle gull i Sotsji-OL, var blant dem som gjorde seg klar til spurt etter en billig reise i feltet, men noen kilometer før mål brakk skien hans. Dermed var han ute av dansen.

Petter Northug og Tord Asle Gjerdalen var med i feltet, men ingen av dem kom med da toget gikk rett før stadion.

IKKE BRA NOK: Landslagstrener Trond Nystad vet ikke hvorfor de norske langrennsgutta ikke har prestert bedre i OL. Foto: NTB scanpixIKKE BRA NOK: Landslagstrener Trond Nystad vet ikke hvorfor de norske langrennsgutta ikke har prestert bedre i OL. Foto: NTB scanpix

– Det var brutalt i dag. Som jeg fryktet på forhånd. Jeg var veldig sliten den siste mila. I forhold til de som går fortest ble det for tungt, sier Northug til TV 2.

Northug innrømmer at han er skuffet over egne prestasjoner.

– Man ønsker å ta medaljer i mesterskap, og det er det man trener for. Jeg har hatt stang inn i mesterskap, og det vil svinge litt. Nå er det bare å reise seg, det kommer et nytt VM neste år, da er det bare å holde seg frisk fra første start, sier han.

Northug endte på 18.-plass og Gjerdalen på 21.-plass. Chris Jespersen ble nummer 32.

Les også: Steira truer med å slutte

– Vi hadde håpet på mer

Landslagstrener Trond Nystad uttaler til VG etter målgang at mesterskapet har vært en skuffelse for landslagsgutta.

– Det er vanskelig å si hva som er grunnen til at vi faller gjennom, sier landslagstrener Trond Nystad etter målgang.

Han forteller at uttellingen ikke var som forventet.

– Nå skal vi komme oss hjem, roe litt ned og bruke mars, april og mai til å evaluere. Vi hadde håpet på mer enn én bronse. Vi skal være med å kjempe om medaljer i alle renn, sier Nystad til VG.

– Ser du noe som er feil med opplegget i forkant av OL med fasiten i hånd?

– Nei, men det er ikke dette vi kom hit for. Vi har gode resultater i denne sesongen. Det har vært stigning de siste tre årene, og flere har vært med og kjempet i toppen. Her i OL har vi ikke fått de resultatene vi har vært ute etter, men akkurat nå er det vanskelig å se hvorfor vi detter gjennom når vi skal prestere, sier Nystad.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus