Nedbrutt Svendsen etter stafettmissen

Det var en dypt skuffet Emil Hegle Svendsen som kom i mål til fjerdeplass på stafetten da den russiske gullfesten var godt i gang. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)
Det var en dypt skuffet Emil Hegle Svendsen som kom i mål til fjerdeplass på stafetten da den russiske gullfesten var godt i gang. (Foto: Heiko Junge, NTB scanpix)

– Jeg hadde heller mislyktes i tre VM-stafetter enn i OL, sa Emil Hegle Svendsen etter at han skjøt bort gullmuligheten på herrestafetten i skiskyting.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge var Norge høyt oppe etter to knalletapper av brødrene Tarjei og Johannes Thingnes Bø.

Ole Einar Bjørndalen skjøt også godt, men hadde det tungt i sporet mot slutten av 3. etappe.

Det var nettopp tanken på brødrene fra Stryn som gjorde missen på siste skyting ekstra tung å bære for trønderen med to gull fra tidligere i mesterskapet.

– Det er ikke til å unngå å føle seg som en syndebukk, og spesielt overfor Tarjei og Johannes. Jeg hadde veldig lyst til at de skulle få oppleve det som Ole og jeg har fått med oss her. Det er ingen tvil om at dette er tungt å svelge, sa Svendsen.

Les også: Tarjei Bø: – Jeg har ikke sett Emil så skuffet før

På gråten

Og da snakker vi om å svelge tungt i dobbel betydning. Svendsen slet med å snakke i pressesonen, og da hadde det gått over en time siden stafetten ble avgjort. Den rutinerte medaljegrossisten var tjukk i stemmen.

Mens hele stadion endelig kunne feire ett gull til arrangørnasjonen Russland, og både publikum og funksjonærer gråt av glede, satt Emil Hegle Svendsen duknakket og utslått mutters alene i et telt der utøverne skifter etter løpet.

Erfarne fotografer i nærheten hadde aldri sett Hegle Svendsen så lei seg. Glad og sint? Ja, men så lei seg? Nei.

– Det var ikke noen artig avslutning på OL dette her. Det er fortsatt tungt, sa Svendsen, som ikke ville skylde på noe.

– Nei, det var min egen feil. Jeg har ikke noen god forklaring. Det var bare at den siste blinken ikke ville ned.

Les også: Bjørndalen: – Dette er surt

Amputert feiring

Etter planen skulle skiskytterne ha en liten feiring på utøverhotellet senere lørdag kveld, men for Svendsen blir nok det en markering med blandede følelser. Han forsøkte å spare krefter til spurten inn mot mål, men de oppsparte kreftene fikk han aldri brukt. 28-åringen måtte ut i strafferunde.

Lagkameratene hadde forsøkt å trøste sin ankermann, men i en slik stund er det ikke alltid at trøst hjelper. Det så mest ut som Svendsen hadde lyst til å grave seg ned.

– Du har to gull i mesterskapet. Ødelegger dette noe av følelsen av et godt OL?

– Ja, akkurat nå gjør det det.

– Du har avgjort stafetter før, det går litt opp og ned i idrett?

– Jo, men jeg hadde heller mislyktes på tre VM-stafetter enn på en OL-stafett. Det er jævlig kjipt.

Personvernpolicy