Åpen for alle - alltid

Norge tapetserte pallen på tremila

GULL: Marit Bjørgen tok gull på det som var en fantastisk dag for de norske skijentene på lørdagens 30 kilometer for kvinner. Foto: NTB scanpix
GULL: Marit Bjørgen tok gull på det som var en fantastisk dag for de norske skijentene på lørdagens 30 kilometer for kvinner. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marit Bjørgen, Therese Johaug og Kristin Størmer Steira gikk fra konkurrentene på OL-tremila og tok medaljene i nevnte rekkefølge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette har vært et mål ganske lenge. Dette var distansen jeg ville vinne i OL. En vanvittig stor dag, sa Marit Bjørgen til TV 2 etter løpet.

De tre norske gikk sammen i front hele rennet og satte opp en fart de andre orket å følge bare den første mila.

Siden fikk de en luke som fort ble veldig stor, og resten av rennet handlet bare om hvordan de norske skulle fordele medaljene mellom seg.

– Marit er en rå idrettsutøver og mitt største forbilde. Jeg prøvde så godt jeg kunne, men låra mine var litt for stive. Selv er jeg så fornøyd med løpet i dag, og ikke minst laginnsatsen. Vi hadde knapt gått ti kilometer og fikk ei luke. Det dro vi nytte av som et lag, sa Johaug til kanalen.

Med dagens seier er Bjørgen tidenes kvinnelige vinterolympier.

Les også: Nå er Marit Bjørgen historisk

Total dominans

De norske droppet begge mulighetene til å bytte ski i påskeværet som var tilbake i Roza Khutor lørdag, først ved 10 og deretter ved 20 kilometer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var ventet at de kom til å ta seg tid til skibytte en mil før mål, men de skøytet rett videre selv om de da hadde 50 sekunders forsprang til nærmeste konkurrent.

– Med den luken vi hadde ville det vært for dumt å rote det bort på å bytte ski. Vi tapte ikke så mye på ikke å bytte, for det var veldig isete i sporet, sier Johaug til TV 2.

Det skapte ingen dramatikk. Bjørgen avgjorde spurten mot Johaug om gullet etter at Steira måtte slippe rett før stadion. Ett minutt og 21 sekunder etter Bjørgen gikk finske Kerttu Niskanen inn til fjerdeplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heidi Weng ble nummer 19, slått med 2.40 minutter.

Saken fortsetter under bildetNORGE: Gull til Marit Bjørgen, sølv til Therese Johaug og bronse til Kristin Størmer Steira på kvinnenes 30 kilometer i OL lørdag. Foto: NTB scanpix NORGE: Gull til Marit Bjørgen, sølv til Therese Johaug og bronse til Kristin Størmer Steira på kvinnenes 30 kilometer i OL lørdag. Foto: NTB scanpix

– Utrolig glad og lettet

Steira var tydelig fornøyd etter å ha gått inn til sin første individuell OL-medalje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg hadde en veldig tung dag på duatlon, og skjønte ikke hva som gikk galt der. Jeg har holdt fast ved tanken på at det var en dårlig dag, og det fikk jeg bekreftet her i dag, sier Steira.

Med tre norske på seierspallen er Norge oppe i 11 gull og 25 medaljer i Sotsji-OL. Det er nest beste gullfangst (to bak Salt Lake City) og medaljefangst (en bak Lillehammer) for Norge noensinne.

Damenes landslagstrener Egil Kristiansen sier til NRK Radio at 30 kilometeren var et fantastisk punktum for de norske kvinnene.

– Hva skal en si? Jeg er utrolig glad og lettet, over at vi får et skikkelig punktum for dette OL. Det er mye som har skjedd, og det å reie hjem med denne opplevelsen, er helt utrolig, sier Kristiansen.

Utklassing

Bjørgen, Steira og Johaug satte opp et tempo i front som konkurrentene greide å følge bare i noen få kilometer. Ved halvgått distanse hadde de avgjort det meste ved å skaffe seg over halvminuttet til nærmeste rival.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Justyna Kowalczyk brøt ikke lenge etter at hun måtte slippe de norske. Som mange andre tapte hun voldsomt på de første kilometerne etter passering 10 kilometer, der de fleste fulgte tettrioens eksempel og droppet skibytte.

Den polske 31-åringen var over halvminuttet bak da hun brøt.

Charlotte Kalla falt raskt tilbake gjennom feltet da hun måtte slippe tettrioen. I løpet av et par kilometer tapte hun over et minutt, og hun tok resten av løpet som en lørdagstur til 34.-plass. Kalla var manges favoritt på tremila, men hun ble rammet av sykdom etter to individuelle sølv og stafettgull tidligere i lekene