Norsk kollaps etter tabbemål

Espen Ruud (t.v.) og Yann-Erik de Lanlay prøver å doble på kant mot Polen. (Foto: Berit Roald / NTB Scanpix)

Norge falt sammen etter en skade og et tabbemål og tapte 0-3 for Polen i den siste kampen på vinterturen til Abu Dhabi.

Erik Huseklepp ble skadd etter ett minutt, men spilte videre i en halv time. Da han haltet av banen, hadde Polen tatt ledelsen på en keepertabbe av debutant Kenneth Høie og var i ferd med å kjøre over Norge.

Nye polske scoringer ved Michal Kucharczyk og Karol Linetty i begynnelsen av annen omgang gjorde at et norsk braktap lå i kortene.

Først etter at Polens spiss Lukasz Teodorczyk i det 63. minutt fikk direkte rødt kort for en ufin ettersleng mot Morten Gamst Pedersen greide Norge å skape trykk mot Polens mål og pynte på sjansestatistikken, om ikke resultatet. Den strenge utvisningen kan ha avverget fullstendig utklassing.

Da Per-Mathias Høgmo fredag holdt foredrag for norske journalister om hvordan landslaget hans skal spille, handlet mye om å sette motstanderen i situasjoner som er vanskelige å løse. Dessverre har laget hans en lei tendens til å skape problemer for seg selv.

For sjette gang på seks kamper under Høgmo fikk motstanderen det første målet, og alle skjønner at det ikke er noen suksessresept. Problemet som herjet Norge de siste årene under Drillo (kom under 12 ganger på hans 17 siste kamper) er faktisk blitt forsterket under Høgmo.

Himmel og helvete

Det snur fort i fotball, sa Høie til NTB dagen før debuten og tenkte på at han var klubbløs for bare to år siden. Lørdag opplevde han himmel og helvete i samme minutt, først med en feberredning og deretter med et tabbemål.

I det 21. minutt ble Linetty spilt fram på venstresiden. Det norske forsvaret ropte på offside og hang ikke med da Teodorczyk løp i posisjon foran mål. Han fikk god tid til å sikte, men Høie var klar med en kjemperedning.

20 sekunder senere prøvde Tomasz Brzynski seg med et tilsynelatende ufarlig skudd fra distanse, og da var Høie ikke klar. Ballen gikk via hanskene hans i en bue over ham. Fortvilet kastet han seg inn i mål etter ballen i et forgjeves forsøk på å nå den igjen.

Kampen hadde startet lovende. Etter ett minutt dro Huseklepp seg elegant fri, men skjøt utenfor. Samtidig pådro han seg en skade som førte til at han haltet omkring det meste av tiden til han ble byttet ut med debutanten Mohamed Elyounoussi, og sjansen forble Norges eneste i første omgang.

Dårlig dag

Polen skapte det som var resten av omgangen og hadde flere gode sjanser til å øke ledelsen. Venstrekanten Brzynski hadde blant annet flere avslutninger som var bedre enn den som gikk inn.

Høgmo gjorde fire bytter i pausen, men håpet om at de skulle vende kampen ble raskt knust. Etter et drøyt minutt satte Kucharczyk inn 2-0 fra kort hold, og ni minutter senere skrudde Linetty 3-0 i hjørnet bak Sten Grytebust etter en svak klarering av Ruud.

Mushaga Bakenga var giftig på topp i debutkampen og prøvde stadig å pynte på resultatet. I det 59. minutt forfulgte han et langt framspill og vippet ballen over keeper, men skuddet ble blokkert. Like etter slo han frustrert i gresset etter å ha vippet et frispark over mål.

Elyounoussi og Thomas Kind Bendiksen prøvde også skuddfoten da Norge presset mot ti mann, men Norge ble uten scoring, og Høgmo måtte tåle sitt annet 0-3-tap.