Norske fotball-pøbler risikerer 90.000 i bot

SLÅSSKAMP: Politiet holdt oppsyn med Brann-supportere utenfor Ullevaal stadion før kampen mellom VIF og Brann, men kunne ikke forhindre sammenstøt mellom grupperingene. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix
SLÅSSKAMP: Politiet holdt oppsyn med Brann-supportere utenfor Ullevaal stadion før kampen mellom VIF og Brann, men kunne ikke forhindre sammenstøt mellom grupperingene. Foto: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Supportere slåss mens barnefamilier var vitner. Nå må to bergensere møte i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En time før avspark i kampen mellom Vålerenga i fjor høst utspilte det seg voldsomme scener utenfor Ullevaal.

Rundt 30 risikosupportere, såkalte casuals, barket sammen i et voldsomt slagsmål med barnefamilier som vitner.

Politiet måtte bruke tåregass for å skille kamphanene.

Slagsmålet har av politiet blitt betegnet som «et historisk vendepunkt» i det norske risikomiljøet.

Les også: Norske fotballpøbler blir yngre og voldeligere

Skal slås ned på

I neste uke må to menn fra Bergen, på 25 og 26 år, møte i Oslo tingrett for å ha deltatt i slagsmålet og for å ha satt seg kraftig til motverge under arrestasjon.

Siden begge foreleggene har havnet i retten har bøtene nå steget kraftig. Det er nedlagt påstand om bøter på henholdsvis 54.000 kroner og 36.000 kroner.

Visepolitimester i Oslo Roger Andersen reagerte på de voldelige bilde som ble vist før kampen, og mener det må komme reaksjoner på den voldelige oppførselen. En fotballkamp er et familiearrangement, og en slik oppførsel skal slås ned på, sier politiadvokat Shaista Jabeen Abid til ABC Nyheter.

Og fortsetter:

Politiet ønsker å vise at slik oppførsel ikke aksepteres. Boten er et signal på dette.

Les også: – Norske fotballpøbler ville ta med brannbomber til møtet mot Danmark

Politiet er bekymret

De siste årene har det voldelige supportermiljøet rundt norske fotballklubber fått massiv oppmerksomhet etter flere slagsmål.

I november i fjor kunne politiet avsløre at gutter helt ned i 16-årsalderen deltar i organiserte slagsmål i forbindelse med fotballkamper.

Problemene er størst rundt klubbene Vålerenga, Lillestrøm og Brann.

På tross av at politiet i flere år har hatt som målsetting å svekke risikosupportermiljøet, har miljøet de siste årene fortsatt å vokse.

Vi registrerer at det har vokst frem en gruppe med yngre gutter som har slåss mot likesinnede hos Lillestrøm i høst. Enkelte av guttene er helt ned mot 16 år. Dette er ikke en utvikling vi ønsker, har leder av oslopolitiets arbeid mot risikosupportere, Ola Moheim, tidligere uttalt til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus