Norske toppklubber risikerer nå tilleggsskatt

NÅ ETTERFORSKES KLUBBENE: Prosjektleder Roar Østby fra advokatfirmaet Smedsrud Stoltz, president i NFF, Yngve Hallén og assisterende generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kai-Erik Arstad presenterer resultatene fra granskningen av internasjonale spilleroverganger i Tippeligaen og Adeccoligaen i perioden 2007 til 2011 på en pressekonferanse på Ullevaal stadion. Norske klubber er nå under etterforskning på bakgrunn av rapporten. (Foto: NTB scanpix)
NÅ ETTERFORSKES KLUBBENE: Prosjektleder Roar Østby fra advokatfirmaet Smedsrud Stoltz, president i NFF, Yngve Hallén og assisterende generalsekretær i Norges Fotballforbund, Kai-Erik Arstad presenterer resultatene fra granskningen av internasjonale spilleroverganger i Tippeligaen og Adeccoligaen i perioden 2007 til 2011 på en pressekonferanse på Ullevaal stadion. Norske klubber er nå under etterforskning på bakgrunn av rapporten. (Foto: NTB scanpix)

Skattedirektoratet undersøker flere klubber som unnlot å samarbeide med Fotballforbundets granskere rundt internasjonale overganger. Disse risikerer nå tilleggsskatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generelt om frivillig retting:

* Gir du opplysningene frivillig og på eget initiativ kan du vanligvis regne med at du ikke får tilleggsskatt på beløpet, såkalt skatteamnesti eller frivillig retting. Det er et vilkår at du ved rettingen gir fullstendige og korrekte opplysninger.

* Du må likevel betale inntekts- og/eller formuesskatt på den unndratte inntekten/formuen, i tillegg til renter.

Vilkåret for å unngå tilleggsskatt er ikke oppfylt hvis:

* Opplysningene kommer som følge av kontrolltiltak som er eller vil bli satt i verk av skattemyndighetene.

* Opplysningene kommer etter at skattemyndighetene har fått tilgang til opplysningene fra andre.

(Kilde: Skattedirektoratet)

I desember 2011 besluttet Norges Fotballforbund en granskning av internasjonale spilleroverganger i de to øverste divisjonene på herresiden og den øverste divisjonen på kvinnesiden i norsk fotball fra 2007 til 2011.

Under granskingen gjennomført av advokatfirmaet Lynx, kom det frem at granskerne hadde funnet indikasjoner som pekte mot grov økonomisk kriminalitet rundt flere overganger.

Har du tips i saken eller vet om noe andre bør vite? Kontakt ABC Nyheters journalister her .

Undersøker klubber som unnlot å samarbeide

I rapporten kommer det også frem at flere klubber ikke samarbeidet med granskerne slik granskerne selv ønsket. Grunnet begrenset med tid måtte flere av sakene derfor bli nedprioritert.

Etter en silingsprosess stod man igjen med 22 saker hvorav 19 til slutt ble karakterisert som «svært viktig å ettergå».

Til ABC Nyheter sier Skattedirektoratet at de nå undersøker klubber som ikke er omtalt i rapporten - de som av ulike grunner unnlot å gi ut informasjon til NFF-granskerne.

– Skatteetaten ser på klubber som var omtalt i rapporten og klubber som ikke var det, sier seksjonssjef i Skattedirektoratet Heide Lindsjørn til ABC Nyheter.

Det betyr at de klubbene som valgte ikke å samarbeide med granskerne, og som nå er satt under lupen av myndighetene, risikerer tilleggskatt på beløp de eventuelt har fått via ett spillersalg.

I tillegg så jobber Skattedirektoratet med de sakene som granskerne etter hvert anså som konkret suspekte i sin sluttrapport.

– Skatteetaten holder på å undersøke noen saker som er omtalt i rapporten. Sakene omfatter forhold som går over landegrensene og krever dialog med utenlandske skattemyndigheter. Det gjør at det tar tid å behandle dem, sier seksjonssjef i Skattedirektoratet Heide Lindsjørn til ABC Nyheter.

Fikk amnesti, men undersøkes likevel

Etter funnene som ble avdekket ga Skattedirektoratet mulighet for amnesti dersom klubbene på eget initiativ kom med opplysninger som kunne være relevante for saksomfanget.

Fristen for å komme frivillig gikk ut 1. juni dersom de vil unngå tilleggsskatt. Klubbene kunne gjøre opp for seg gjennom ordningen kalt frivillig retting. (se forklaring i faktaboks).

Skattedirektoratet undersøker fortsatt i dag flere av klubbene som benyttet seg av amnestiet i juni.

– Vi undersøker klubber som kom med informasjon innen fristen 1. juni og klubber som ikke har kommet med informasjon. Grunnen til at vi tilbød klubbene en mulighet for frivillig retting var at de som var omtalt i rapporten ikke skulle bli straffet som konsekvens av at de ga informasjon til granskerne, sier Lindsjørn.

– Hadde dere kjennskap til sakene fra tidligere, eller ble dere oppmerksomme etter å ha lest rapporten?

– Vi hadde begynt å undersøke noen av sakene før granskningen startet, sier hun.

Skattedirektoratet ønsker ikke å gå inn på hvor lenge de har etterforsket hver enkelt sak.

– Det varierer hvor lenge vi har jobbet med sakene, sier Lindsjørn.

– Avdekket kritikkverdige forhold

Kommunikasjonssjef i Norges Fotballforbund Svein Graff understreker viktigheten av granskningen som ble gjennomført.

– NFF tok selv initiativet til en ekstern granskning etter at det ble avdekket kritikkverdige forhold ved enkelte spilleroverganger i 2011. Granskningsrapporten viser til mange alvorlige funn som er relevante for å vurdere om det foreligger brudd på regler om formuesforvaltning, styring og tilsynsfunksjonene.

– Er NFF i dialog med Skattedirektoratet om disse sakene det jobbes med?

– NFF har hatt og har en god dialog med skattemyndighetene. Vi har orientert Skattedirektoratet om granskningen før og etter den ble gjennomført, og det er opp til myndighetene å avgjøre videre behandling av saker, sier Graff.

Skattedirektoratet understreker overfor ABC Nyheter at sakene gjelder mulig brudd på norske skatt- og avgiftsregler begått i Norge.

Verken Skattedirektoratet eller politiet ønsker å opplyse om det per i dag jobbes med saker som kan føre til tiltale mot enten klubb eller enkeltpersoner i norske toppklubber.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus