Meny

I dag kan Magnus Carlsen bli historisk

HISORISK: Med poeng vil Magnus Carlsen bli Norges første verdensmester i sjakk. Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Magnus Carlsen (22) kan bli Norges første verdensmester i sjakk. Sjakk-eksperter synes synd på Vishy Anand.

Fredag spiller Carlsen og Anand tiende parti i sjakk-VM. Blir det remis eller seier til Carlsen vil det hele avgjøres.

Aldri før har Norge hatt en verdensmester i sjakk. Alt annet enn seier til Vishy Anand vil gjør at 22-åringen fra Lommedalen overtar verdensmestertittelen.

TV 2s sjakkekspert Erle Marki Hansen mener prestasjonen er ekstrem. Hun minner om at Anand har fem verdensmestertitler å vise til.

– Det sier litt om hvilken spiller han egentlig er i ferd med å knuse, sier hun til TV 2.

Les også: Derfor jubler ikke Magnus Carlsen

– Bare deg selv å skylde på

Med seier til Carlsen under dagens parti vil 22-åringen vinne VM-finalen 7-3. Med så stor margin har ingen sjakkspiller vunnet en VM-finale siden 1910.

VM-kommentator og internasjonal mester Lawrence Trent synes synd på Anand som ennå ikke har vunnet et parti i VM.

GÅR MOT TAP: Vishy Anand på pressetreffet etter at han og Magnus Carlsen og spilte remis tirsdag. Det ble en rask remis i det 8. partiet. Carlsen ledet da 5-3 i kampen i best av 12 partier. Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpixGÅR MOT TAP: Vishy Anand på pressetreffet etter at han og Magnus Carlsen og spilte remis tirsdag. Det ble en rask remis i det 8. partiet. Carlsen ledet da 5-3 i kampen i best av 12 partier. Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Jeg kan si det av egen erfaring. Det er søvnløse netter, mental tortur, det er knuste egoer. Du spør deg selv «hvordan kunne du spille sånn?», og så har du bare deg selv å skylde på, sier Trent til NRK.

Sjakkjournalist Peter Doggers mener det er verdens verste idrett å tape i.

– Det er fullstendig grusomt. Det er galskap at det går an å føle seg så dårlig. Et tap føles mye sterkere enn gleden man føler etter seier. Det er virkelig ille, sier han til kanalen.

Les også: – Anand innser at slaget mot Magnus er tapt

– Slutten på en epoke

På Twitter skriver stormester Nigel Short at en ny gjenerasjon sjakkspillere er på vei til å ta over.

– Dette er slutten på en epoke, skrev stormesteren.

Han får støtte fra den 21 år gamle stormesteren fra India, Fabiano Caruana, som mener flere unge sjakkspillerene er på vei opp.

- Jeg tror at vi sakte, men sikkert, kommer til å se at den tidligere generasjonen med storspillere blir erstattet av unge talenter. Det har skjedd mange ganger før, sier Fabiano Caruana til Times of India.

Boris Gelfand (45), som seneste i fjor tapte sjakk-VM mot Anand, ønsker ikke å kommentere spekulasjonene om inderen gir seg etter VM-kampen.

– Jeg har ingen formening om hvorvidt en epoke starter eller slutter. Vi må la Anand bestemme over sin egen framtid, sier han til den indiske avisen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus