Lillestrøm-politiet henter inn unggutter for samtaler:Norske fotballpøbler blir yngre og voldeligere

FOTBALLVOLD: Politiet innrømmer at norske casuals har blitt mer voldelige de siste årene. Bråkmakerne har bruky stein og balltre i flere slagsmål i år. Bildet er fra oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga tidligere i år. Foto: Politiet
FOTBALLVOLD: Politiet innrømmer at norske casuals har blitt mer voldelige de siste årene. Bråkmakerne har bruky stein og balltre i flere slagsmål i år. Bildet er fra oppgjøret mellom Lillestrøm og Vålerenga tidligere i år. Foto: Politiet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gutter helt ned i 16-årsalderen deltar i organiserte slagsmål i forbindelse med fotballkamper. – Vi er bekymret over utviklingen og liv kan gå tapt, sier politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vålerenga og Lillestrøm får et stadig større problem med voldelige fotballsupportere.

På tross av at politiet i flere år har hatt som målsetting å svekke risikosupportermiljøet, såkalte casuals, har miljøet de siste årene fortsatt å vokse.

Politiet kaller inn 15 unggutter

Begge lagets fotballpøbler har siden i høst bygget opp grupperinger av unge voldsmenn i alderen 16 til 19 år.

Lillestrøm-politiets fremste ekspert på miljøet, Halvard Askilsrud, er bekymret over utviklingen.

Personene har tidligere flørtet med miljøet gjennom andre grupperinger, men har nå tatt et bevisst valg om å gå inn i en gruppering vi i politiet anser som risikosupportere. Dette er bekymringsfullt og vi vil innkalle 15 gutter i risikosonen til bekymringssamtaler, sier han.

Askilsrud forteller at risikosupporterne fra Lillestrøm har vært involvert i åtte voldshendelser det siste året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjelder både små og større hendelser, sier han.

Les også: Politiet overvåker Oslos casualmiljø før cupfinalen

Ny trend

BRÅK: En casual ble snakket til av politiet etter et sammenstøt på Grorud i sommer. Foto: NTB scanpixBRÅK: En casual ble snakket til av politiet etter et sammenstøt på Grorud i sommer. Foto: NTB scanpix

Også politioverbetjent Ola Moheim som leder Oslo-politiets arbeid mot risikosupportere er bekymret.

Vi registrerer at det har vokst frem en gruppe med yngre gutter som har slåss mot likesinnede hos Lillestrøm i høst. Enkelte av guttene er ned mot 16 år. Dette er ikke en utvikling vi ønsker.

Etter det ABC Nyheter kjenner til skal grupperingene i høst ha møttes flere ganger utenfor kampdagene. Det har gjort at politiet ikke har kunne forhindre et sammenstøt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke realistisk at politiet skal kunne vite om alt som skjer til enhver tid. Dersom folk ønsker å slåss i en myrkant vil det være vanskelig for oss å avdekke. Vi anser det som viktigst å fokusere mesteparten av tiden vår på å forebygge ordensforstyrrelser og voldshandlinger på kampdag og ved stadion og sentrumsområder der vanlige folk ferdes, sier Moheim og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det er sagt er en viktig del av jobben vår å bidra til at nyrekruttering til voldelige miljøer begrenses mest mulig. Dette er noe vi har fokus på, sammen med for eksempel klubb og forebyggende tjenester.

Les også: – Norske fotballpøbler ville ta med brannbomber til møtet mot Danmark

Ber foreldre ta kontakt

Hvordan vil dere følge opp gruppen?

Vi vil fortsette med å informere de forebyggende tjenestene der disse guttene bor, slik at de blir kalt inn til samtaler. Vi håper gjennom dette på hjelp fra foreldre og andre som kan bidra til å få dem ut av risikosupportermiljøet. Dersom foreldre til aktuelle mindreårige i miljøet har spørsmål i den forbindelse, oppfordrer vi dem til å ta kontakt med oss.

Moheim har en klar oppfordring til medlemmene.

Fremfor å gå inn i et risikosupportermiljø som aktivt søker konfrontasjon, håper vi heller at guttene søker i retning ultrasmiljøet. Bli med og støtt opp om klubben på en positiv måte, vær med på å forme tribunelivet og bidra til at norske fotballstadioner fylles opp og preges av solid trøkk og stemning, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: VIF-casuals stoppet med balltre utenfor Åråsen

Tilfeldig at ingen har mistet livet

CASUALS: Det oppstod en konflikt mellom supportere fra Lillestrøm og såkalte casuals med tilknytning til Vålerenga under kampen mellom lagene i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)CASUALS: Det oppstod en konflikt mellom supportere fra Lillestrøm og såkalte casuals med tilknytning til Vålerenga under kampen mellom lagene i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Askilsrud sier supporterne bruker mer narkotika og at volden de siste årene har blitt betydelig råere.

Det brukes mye narkotika i casualmiljøene, og flere er ruspåvirket under slagsmål. Sammen med høyt adrenalinnivå gir dette en klart forhøyet risiko for at alvorlige skader kan oppstå, sier han.

I år har politiet sett en økende trend av at risikosupportene har brukt slagvåpen når de slåss.

Vi vet at det har vært flere tilfeller dette året hvor slagvåpen har vært med, og kastegjenstander har også vært benyttet. Det er bare tilfeldig at liv ikke har gått tapt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøet selv er bekymret over denne utviklingen, sier han.

Les også: – Vi har bedre kontroll på risikogruppene

Vil ha lovendring

I over tre år har politiet ønsket å få fullmakt til å gi fotballpøbler oppholdsforbud på bestemte steder og tider gjennom sesongen.

Politidirektoratet jobber nå med en lov som skal gjøre det lettere å utestenge voldelige supportere fra arenaen, fotballpuben og området der kampen spilles.

Forslaget fra Politidirektoratet vil om kort tid sendes til Justisdepartementet.

Moheim har tidligere uttalt til ABC Nyheter at politiet ikke ønsker å knuse miljøet.

– Vi har valgt å jobbe langsiktig med problemet og hindre planlagt slåsskamper. Ønsket vårt er ikke å knuse miljøet, men å slå ned på de kriminelle handlingene de gjøre. Vi håper å få et lovverk som vil gjøre jobben vår lettere opp mot miljøet, sa han i fjor.