Meny

Tålmodighetsprøve for Høgmo

Per-Mathias Høgmo får ikke se bestelaget sitt mye i de over ni månedene som gjenstår før EM-kvalifiseringen starter. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Mathias Høgmo har utropt seg selv til mester i tålmodighet. Mestertittelen vil bli satt på prøve før EM-kvalifiseringen han forbereder landslaget til starter.

Når troppen onsdag reiser hver til sitt etter kampen mot Skottland i Molde, er det ni og en halv måned til første kvalifiseringskamp. I den tiden får Høgmo ikke mer enn to samlinger med bestelaget.

– Vi møter Tsjekkia borte i begynnelsen av mars, og så blir det kamper 28. mai (trolig mot England på Wembley) og 1. eller 2. juni, oppsummerer landslagssjefen utfyllende.

Klubbtrenere kan jobbe med spillerne individuelt og kollektivt på treningsfeltet dag ut og dag inn. Som landslagssjef er Høgmo henvist til få og korte samlinger, der halvparten av treningene gjerne går bort til restitusjon.

I januar får han iallfall anledning til å jobbe med de landslagsaktuelle hjemlige spillerne under vinterturen som går over en drøy uke og omfatter to kamper. Da er ikke spillere i klubblag utenfor Norden aktuelle.

Tidligere var det landskampdatoer i februar, mars, april, mai/juni og august, men én etter én er de fjernet fra terminlista. Landslagsfotballen er under press fra klubbfotballen og får stadig trangere kår. I 2014 forsvinner augustkampen. Kampen i begynnelsen av juni blir dermed generalprøve for EM-kvalifiseringen tre måneder senere.

Les også: Forbannelsen Høgmo må bryte.

Blomstre

Høgmo fortviler ikke, og han gleder seg over de mange lovende spillerne han kan ta med seg utenlands i januar.

– Vi har en ny generasjon på vei opp med spillere jeg håper vi skal få se blomstre både på landslaget og i klubbene sine. Ettersom statusen øker vil de bli mer attraktive for større klubber. Ved at de framstår som hardtarbeidende, seriøse, med stort ferdighetsregister og høyt fysisk nivå, kan vi oppleve igjen å få spillere som hentes til klubber i England, Tyskland, Frankrike, Spania og Italia, sier han.

Høgmo har prioritert utvikling av spillstyrke framfor resultater i landskampene sine så langt, og han mener at laget er på rett spor.

Les også: Høgmo fornøyd tross nytt tap.

Respons

– Vi jobber i underholdningsbransjen og lever av at folk synes om det vi gjør, og ingenting er mer gøy enn å få respons. Det har vi fått etter kampen i Danmark. Vi var bedre enn danskene i faser av spillet der de har vært langt foran oss. Vi må bli fysisk råere og dyktigere defensivt, men offensivt er jeg superoptimist, sier Høgmo.

Mye oppmerksomhet gikk til debutanten Mats Møller Dæhli fredag.

– Mats er god, men han ville ikke vært det på dette laget om det ikke var for at vi har mange spillere med gode ferdigheter. Jeg nevner for eksempel Ruben (Yttergård Jenssen), Stefan (Johansen), Per Ciljan (Skjelbred). Det er en hel generasjon som er god med ball nå, så la oss slutte med å si at ferdigheter er en begrensning, sier Høgmo.

Det neste året vil vise om manglende tid med laget er en begrensning.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus