Meny

Forbannelsen Høgmo må bryte

Norges landslagssjef Per-Mathias Høgmo snakker med pressen etter privatlandskampen i fotball mellom Danmark og Norge på MCH Arena i Herning fredag kveld. Danmark vant kampen 2-1. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spillet ser annerledes ut under Per-Mathias Høgmo enn det gjorde under Egil Olsen, men en ting er uendret: Motstanderen scorer stadig det første målet.

Forbannelsen som hjemsøkte Drillo i hans to siste landslagsår rir også Høgmo som en mare. Tre ganger på tre forsøk har laget hans kommet under, og han venter fortsatt på sin første seier.

– Jeg er veldig avslappet. Vi holder på å utvikle et lag som skal være i stand til å ta poeng når EM-kvalifiseringen starter i september. Om seirene kommer da eller før spiller ikke så stor rolle, sa Høgmo etter 1-2 i Herning fredag. Samtidig vet 53-åringen veldig godt hva en seier eller to vil gjøre for arbeidsroen.

Nøkkelen til det er å slutte å gi motstanderne et måls forsprang. Det skjedde ni ganger på ti kamper i VM-kvalifiseringen og er den direkte årsak til at Norge spiller privatkamper og ikke avgjørende kamper om Brasil-tur denne måneden.

I år har Norge kommet under 0-1 i åtte av 12 landskamper, og problemet ødela også mye av den foregående sesongen. Motstanderne har fått juble for 1-0-ledelse i 15 av Norges 20 siste landskamper.

Les også: Ronaldo: - Målet mitt var viktig.

Enorm forskjell

Bare fire ganger i den perioden har Norge scoret først (en kamp endte 0-0). Alle fire kampene ble vunnet, med total målscore 7-0.

Ikke siden bortekampen mot Kypros i for høst har Norge greid å vende 0-1 til seier. I år er det blitt to uavgjorte og seks tap i kampene hvor motstanderen har scoret først. Total målscore i de åtte kampene er begredelige 5-16.

Problemet med å komme under i hver kamp er av ny dato. I Drillos første periode som landslagssjef scoret Norge først 54 ganger (44 seirer-7 uavgjorte-3 tap) og kom under 21 ganger (2-6-13). I hans annen periode scoret Norge først 18 ganger (15-2-1) og kom under 14 ganger (4-2-8) inntil forbannelsen slo til i mai i fjor. Deretter kom Norge under sju ganger på rad, og totalt i 13 av Drillos siste 17 kamper.

Les også: Matchvinneren: - Norge var best.

Tidlig baklengs

Høgmo har innledet sin periode som landslagssjef med å se motstanderne gjøre 1-0 i det 13. (Slovenia), 12. (Island) og 14. minutt (Danmark), og hans fasit er en uavgjort og to tap, med målscore 2-6.

– Det er fotball etter mitt hjerte, og jeg er glad for å være med på det. Jeg tror tankene Per-Mathias har kommet inn med er bra for norsk fotball, sa Stefan Johansen etter fredagens kamp.

Men all verdens ballbesittelse og evnen til å skape sjanser også mot etablert forsvar vil være lite verd om Norge ikke legger av seg uvanen med å komme under.

Et tidlig norsk mål mot Skottland tirsdag kan vise seg å være mirakelmedisin.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus