Blir Høgmo historisk?

UNNGÅR HØGMO FLAUSEN?: Per-Mathias Høgmo skal lede Norge for første gang fredag mot Slovenia. Men unngår han å tape? Om ikke så blir det første gang Norge «ryker» Slovenia. (Foto: NTB scanpix).
UNNGÅR HØGMO FLAUSEN?: Per-Mathias Høgmo skal lede Norge for første gang fredag mot Slovenia. Men unngår han å tape? Om ikke så blir det første gang Norge «ryker» Slovenia. (Foto: NTB scanpix).

Et «vaklende» norsk landslag møter Slovenia førstkommende fredag, en ung fotballnasjon Norge aldri har tapt for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Per-Mathias Høgmos gutter løper ut på stadion i Maribor førstkommende fredag er det syvende gang Norge møter Slovenia til landskamp på det øverste nivået.

Og Høgmo har en viktig statistikk å ivareta.

Norge har nemlig aldri tapt mot nasjonen som for alvor er med i kampen om en mulig andreplass i gruppe E.

Sist gang lagene møttes var på Ullevaal i årets kvalik til VM i Brasil neste sommer. Da vant Norge 2-1 etter John Arne Riises sene straffescoring.

Uavgjort i EM-2000

På seks kamper står Norge med fem seire og én uavgjort. Eneste gang Norge ikke har vunnet er da det ble 0-0 i EM-sluttspillkampen i Arnhem i 2000.

Norge er også overlegne i målprotokollen. 14-4 i favør Norge er fasiten før møtet i byen som kanskje er bedre kjent som skiresort enn fotballby.

Slovenia er oddsfavoritt

Det er et udiskutabelt faktum at Norge må vinne fredagens kamp for å holde live i VM-drømmen. Men selv med tre poeng er Brasil-tur nærmest en håpløs oppgave. Norge kan bli nummer to i gruppa som gir muligheten til play off, men det er store sjanser for at laget fra gruppe E blir dårligste av gruppetoerne og med dét blir holdt utenfor de fire avgjørende play off-kampene.

Og skal man tro spillselskapenes spådommer så «trekkes Brasil-pluggen» ut for det norske landslaget fredag kveld.

Slovensk seier fredag gir en snittodds på 2,33 (Norsk Tipping, Expekt, Unibet, Betsson). Norsk seier i Høgmo-debuten gir 2,86 ganger pengene tilbake.

Snittoddsen for uavgjort i Maribor er 3,33.

Ung nasjon med VM- og EM-erfaring

Slovenia er for en ung nasjon å regne. Landet fikk sin uavhengighet 25. juni 1991 etter at de ble løsrevet fra det tidligere Jugoslavia.

Totalt bor det cirka. to millioner mennesker i landet som tross sin korte levealder allerede har rukket å delta i flere fotballmesterskap.

I VM-sammenheng deltok de i sluttspillet i både 2002 og 2010. Begge gangene forsvant de ut etter gruppespillet.

Laget har én gang vært med i EM. I 2000 var de i samme gruppe som Norge, men i likhet med Nils Johan Semb og co. måtte de si takk for seg etter de tre innledende gruppespillskampene.

Neste kamp for Norge etter Slovenia-kampen er mot Island hjemme på Ullevaal tirsdag 15. oktober.

Alexander Tettey om sin nye trener:

Les flere fotballnyheter her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus