Meny

Norsk nei til fotball-EM i 2020

SØKER IKKE EM: Selv etter ombyggingen blir ikke Ullevaal stadion stor nok til å møte UEFAs EM-krav. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For liten nasjonalarena og stor konkurranse fra andre land gjør at Norge ikke blir blant søkernasjonene til fotball-EM i 2020.
Søkere til fotball-EM 2020

* Armenia (Jerevan)

* Aserbajdsjan (Baku)

* Belgia (Brussel)

* Bulgaria (Sofia)

* Danmark (København)

* England (London)

* Finland (Helsingfors)

* Frankrike (Lyon)

* Hellas (Aten)

* Hviterussland (Minsk)

* Irland (Dublin)

* Israel (Jerusalem)

* Italia (Roma, Milano)

* Kasakhstan (Astana)

* Kroatia (Zagreb)

* Makedonia (Skopje)

* Nederland (Amsterdam)

* Polen (Warszawa, Chorzow)

* Portugal (Lisboa, Porto)

* Romania (Bucuresti)

* Russland (St. Petersburg)

* Serbia (Beograd)

* Skottland (Glasgow)

* Spania (Madrid, Barcelona, Bilbao, Valencia)

* Sveits (Basel)

* Sverige (Solna)

* Tsjekkia (Praha)

* Tyrkia (Istanbul)

* Tyskland (München)

* Ukraina (Kiev, Donetsk)

* Ungarn (Budapest)

* Wales (Cardiff)

* Fristen for å melde sin interesse for mesterskapet var 12. september. Neste år skal UEFA bestemme hvilke 13 nasjoner som arrangerer mesterskapet. Norge er ikke blant kandidatene

UEFA presenterte fredag listen over de 32 landene som har meldt sin interesse for å være blant de 13 arrangørnasjonene av europamesterskapet om sju år.

På den listen fantes ikke Norge, selv om Norges Fotballforbund tidligere har antydet interesse for mesterskapet.

– Dette var opprinnelig noe vi vurderte sterkt. Men det er to ting som gjør at vi har valgt ikke å gå videre med interessen. Arenakravene kombinert med konkurransesituasjonen gjør at forbundsstyret har konkludert med at et det ikke er realistisk med et EM-sluttspill i Norge i 2020, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i NFF til NTB.

Til EM i 2016 vurderte Norge og Sverige å samarbeide om mesterskapet, men da ingen av regjeringene i de respektive landene ville gi en statsgaranti droppet man å søke.

Sverige har valgt å søke for mesterskapet i 2020. Friends Arena i Stockholm er alternativet det svenske fotballforbundet har søkt med.

Også Danmark (København) og Finland (Helsinki) har søkt.

Tro nasjoner har flere byer enn én inne som søkebyer. Spania med fire (Madrid, Barcelona, Bilbao og Valencia), Polen med to (Warszawa, Chorzow) og Ukraina med to (Kiev og Donetsk).

Les også: EM-søknaden i fotball skrinlegges

Stor konkurranse

Ullevaal stadion er under ombygging og vil stå klar ved årsskiftet. Den får en kapasitet på drøye 28.000 tilskuere. Graff forteller at UEFAs krav er på 33.000 tilskuere.

– Det andre er konkurransebildet med tanke på hvilke andre nasjoner som vil søke. Flere andre land har to aktuelle arenaer, mens vi har kun Ullevaal. Et EM-sluttspill vil også gi oss veldig store økonomiske kostnader.

– Det er stor konkurranse, og den geografiske spredningen gjør det heller ikke veldig realistisk med et EM i Norge, sier Graff.

Blant de 32 nasjonene som har meldt sin interesse for 2020-mesterskapet er både Danmark, Finland og Sverige.

Vurderer kvinne-EM

NFF ønsker å presisere at utbyggingen av Ullevaal stadion skjer uavhengig av om Norge skulle søke fotball-EM.

– Vi har hatt et ønske om å bygge ut Ullevaal uansett. Det handler om at vi ønsker en helhetlig sportslig arena. Samtidig vil man utvikle Ullevaal til norsk idretts administrative sentrum, med blant annet økt kontorplass, forklarer Svein Graff overfor NTB.

Samtidig er det ikke utenkelig med et fotballmesterskap på norsk jord i framtiden.

– Forbundsstyret har sagt at vi vurderer å søke EM for kvinner eller U21-EM. Men disse årstallene har jeg ikke klar ennå.

Les flere fotballnyheter her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus