VM-kvalifisering gruppe E, Norge - Sveits 0-2

Sveitsisk syndebukk knuste Norges VM-drøm

Fabian Schär overlistet Rune Jarstein to ganger. (FOTO: Cornelius Poppe/NTB Scanpix)
Fabian Schär overlistet Rune Jarstein to ganger. (FOTO: Cornelius Poppe/NTB Scanpix)

Sveitsere flest ville ha Fabian Schär ut av laget etter 4-4 mot Island. Tirsdag knuste han Norges VM-drøm med to mål i 2-0-seieren på Ullevaal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge – Sveits 0-2 (0-1)

Ullevaal stadion

Tilskuere: 16.631

Mål: 0-1 Fabian Schär (12), 0-2 Schär (51).

Dommer: Howard Webb, England.

Gult kort: Espen Ruud (75), Norge.

Norge (4-5-1): Rune A. Jarstein – Espen Ruud, Johan Lædre Bjørdal, Brede Hangeland, Tom Høgli (Omar Elabdellaoui fra 70.) – Daniel Braaten, Stefan Johansen, Håvard Nordtveit, Magnus Wolff Eikrem (Ruben Yttergård Jenssen fra 64.), Tarik Elyounoussi – Marcus Pedersen (Joshua King fra 22.).

Ubenyttede reserver: Ørjan Håskjold Nyland, André Hansen – Fredrik Semb Berge, Magnus Lekven, Mohammed Abdellaoue, Frode Johnsen, Ardian Gashi, Alexander Søderlund, Vegard Forren.

Sveits (4-2-3-1): Diego Benaglio – Stephan Lichtsteiner, Fabian Schär, Steve von Bergen, Ricardo Rodriguez – Valon Behrami, Gökhan Inler – Xherdan Shaqiri (Blerim Dzemaili fra 90.), Granit Xhaka (Philippe Senderos fra 90.), Valentin Stocker (Gelson Fernandes fra 74.) – Haris Seferovic.

Ubenyttede reserver: Marco Wölfli, Yann Sommer – Reto Ziegler, Tranquillo Barnetta, Mario Gavranovic, Michael Lang, Josip Drmic, Steven Zuber, Timm Klose.

Midtstopperen var svak defensivt da Sveits rotet bort tre måls ledelse på hjemmebane, men Ottmar Hitzfeld trosset kritikerne og ga 21-åringen ny tillit. Trenerveteranen visste hva han gjorde. I sin tredje landskamp nikket Schär inn to frispark fra Gökhan Inler.

Les minutt-for-minutt-referat fra kampen

Norge måtte vinne tirsdag for å ha sjanse til gruppeseier, og egentlig også for å ha sjanse til toeromspill. Annenplassen i gruppen er fortsatt innen rekkevidde, men selv om Norge greier det, må laget ha mye hjelp for ikke å ende sist på toertabellen og havne utenfor omspillet.

I praksis forsvant Egil «Drillo» Olsens sjanse til et tredje VM-sluttspill tirsdag. I sin første periode som landslagssjef, førte han laget til gruppeseier i begge VM-kvalifiseringer, i denne kan han oppleve at laget slås ut som dårligste toer i begge forsøk.

Ullevaal er en byggeplass i øyeblikket, og i øyeblikket er landslaget det også i litt for stor grad. Nye og spennende spillere er på vei inn, men laget har ennå ikke satt seg, og som landet får også landslaget ny regjering snart.

Erna Solberg var på Ullevaal tirsdag. Hvem som tar over etter Drillo vet vi ennå ikke.

Marerittstart

Norge fikk en fæl start. Ballsikre sveitsere presset høyt fra start og skapte problemer for Norge umiddelbart. Etter 11 minutter scoret de på dødball, og Norge var kommet under for sjuende gang på åtte kamper i VM-kvalifiseringen.

Det skjedde på forsmedelig vis. Stefan Johansen lagde et unødvendig frispark på kanten, og Schär fikk gå uhindret opp og nikke Inlers serve i nettet. Nærmeste norske spiller Espen Ruud løp med hånden i været og ropte forgjeves på offside.

Få minutter senere måtte Marcus Pedersen støttes av banen med blødende fot etter et ublidt møte med Steve von Bergens knotter. De sveitsiske stopperne hadde på ulike måter levert hver sin fulltreffer som gjorde de norske groggy.

I en periode ble det norske laget overspilt, og det virket som det var et tidsspørsmål før ballen ville havne i nettet bak Rune A. Jarstein flere ganger.

Sjanser

Så glimtet Norge til. I det 26. minutt stjal Tarik Elyounoussi ballen fra Schär og kom alene med keeper. Diego Benaglio reddet, men på returen hadde både Stefan Johansen og Joshua King sjansen til å score. Johansen burde hatt straffe da han ble klemt i bakken mellom to sveitsere.

Norge hadde flere hvasse kontringer som avslørte svakheter i det sveitsiske forsvaret, og King satte Benaglio på prøve med et hardt skudd mot nærmeste stolpe.

Norge kom på banen til annen omgang for å vende kampen, men gikk i stedet på et knockoutslag. Inler tok frispark igjen. Håvard Nordtveit lot seg lure til å følge en sveitser innover før frisparket ble slått, og Schär kunne løpe onside inn i midten med Ruud et skritt bak. Fra hans hode gikk ballen mellom beina på Jarstein.

Norge reiste seg ikke etter den smellen, og Sveits hadde flere store sjanser til å øke seiersmarginen på sin triumfferd mot Brasil-VM.

Norges siste bytte måtte brukes da Tom Høgli ble skadd, og Ruuds dårlige dag toppet seg da han fikk sitt fjerde gule kort og sin annen utelukkelse i kvalifiseringen. Kampen endte med et øsregn som kan symbolisere hele kvalifiseringen for Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus