Vanskelig balansegang for Drillo

Norges landslagstrener Egil "Drillo" Olsen snakker med pressen på Arlanda flyplass utenfor Stockholm torsdag formiddag. Norge tapte 4-2 mot Sverige i en privatlandskamp onsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Norges landslagstrener Egil "Drillo" Olsen snakker med pressen på Arlanda flyplass utenfor Stockholm torsdag formiddag. Norge tapte 4-2 mot Sverige i en privatlandskamp onsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Egil «Drillo» Olsen må finne balansepunktet mellom risiko og trygghet før høstens avgjørende VM-kvalifiseringskamper. Svaret kan bli ulikt fra kamp til kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er en balansegang. Spiller du så kynisk at du aldri tar sjanser med ballen, slipper du ikke til stort, men da skaper du kanskje heller ikke så mye selv, sier landslagssjefen.

Onsdag tok Norge for store sjanser med ballen og slapp til veldig mye i kampen mot Sverige. Samtidig bidro risikofotballen til at det norske laget skapte mye selv også.

Les også: Åpent om den norske keeperplassen.

– Det var en veldig spesiell kamp sett med våre øyne. Det er ikke vanlig at vi spiller på den måten. At vi skapte såpass mye skal vi ta med oss, men jeg skal love at mye av det som sviktet defensivt skal rettes opp til neste gang, sier Drillo.

– Det er lettere å rette opp det defensive, og jeg har noe erfaring med det. Jeg har vært landslagssjef i 13 år, og dette er bare annen gang (på 135 kamper) at vi slipper inn fire mål. Det er veldig uvanlig kost.

Tid til drilling

Før kampen mot Sverige hadde Drillo bare to treninger med troppen. Det ble i snaueste laget for å sette en helt ny sentral midtbane, og problemene sentralt på midten var store.

– Før neste kamp får vi fire treninger. Da skal vi drille organisering. Det betyr både fireren og femmeren, samt spill 11 mot 11, sier han.

At Drillo kan sørge for at Norge igjen framstår som et nesten ugjennomtrengelig kollektiv med tette og synlige pressledd, noe som skurret med sitt fravær mot Sverige, er det liten tvil om. Spørsmålet er hvor mye av de positive angrepstaktene fra Friends Arena som forsvinner.

Det er ikke sikkert Drillo lander på samme oppskrift mot Kypros og Sveits.

– Det blir veldig viktig å bryte ned et sikkert lavtspillende Kypros, og det kan være at det blir to ulike lagoppstillinger i de to hjemmekampene, sier han.

Kreativitet

Det kan åpne for bruk av mer kreative spillere mot Kypros, selv om det også medfører større risiko.

– Mot Sverige kom ikke problemene bare av dårlig forsvarsspill. Vi skapte problemer for oss selv med dårlig angrepsspill og ved å gi bort ballen på egen halvdel. Komponeringen av sentral midtbane blir veldig, veldig viktig i september, og vi vil bruke tid på det, sier Drillo.

Han fikk mange spørsmål om Stefan Johansens sjanse til å bli med videre.

– Han kom skjevt ut, med dårlige pasninger, men ble sakte og sikkert bedre og bedre. Jeg har også en mistanke om at han lærte litt. Det er veldig tvilsomt om han gjør feilen som førte til 0-1 om igjen, sier landslagssjefen.

Les også: Jarstein hetset av kollegaer.

At Johansen av en jury ble kåret til Norges beste er han uenig i.

– Det er et par-tre spillere som definitivt var bedre, sier han og nevner Brede Hangeland, Tom Høgli og Daniel Braaten.

Drillo håper utenlandsproffene får spille mye og at mange hjemlige spillere viser form i tiden før uttaket av neste tropp. Den vil trolig romme 23 spillere og stilles overfor strenge resultatkrav.

– Vi må ha minst ni poeng på de fire kampene i høst, trolig ti og kanskje tolv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus