Seieren Drillo sikler etter

Norges landslagstrener Egil "Drillo" Olsen under fotballandslagets trening på Friends Arena i Stockholm tirsdag ettermiddag. Norge møter Sverige til privatlandskamp onsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Norges landslagstrener Egil "Drillo" Olsen under fotballandslagets trening på Friends Arena i Stockholm tirsdag ettermiddag. Norge møter Sverige til privatlandskamp onsdag kveld. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Sverige er storskalpen Egil «Drillo» Olsen mangler i sin imponerende samling. Onsdag får han sin trolig siste sjanse i kampen på Friends Arena utenfor Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke så lett å få spillerne til å vise stor entusiasme i en privatlandskamp, men når motstanderen er Sverige blir det litt spesielt. Kanskje er det ekstra spesielt for meg, for jeg har aldri slått dem verken som spiller eller trener. Jeg har vært med på å slå de aller fleste, men aldri svenskene, sa Drillo tirsdag.

– Jeg er så gammel at jeg husker at jeg fikk bestemannspremie i en landskamp mot Sverige i 1970. Vi tapte 4-2, og jeg fikk en skjorte. Det er det beste minnet jeg har fra kamper mot Sverige, og da kan dere tenke dere hvor jævlig jeg synes det har vært å spille mot svenskene.

I Drillos første periode som landslagssjef spilte Norge tre kamper mot Sverige. Det ble 1-2-tap på Ullevaal i 1991, uavgjort 2-2 samme sted ett år senere (Roger Nilsen utlignet like før slutt), og 0-2-tap på Råsunda rett før VM-sluttspillet i 1994.

Onsdag gjør Drillo et nytt forsøk på svenskenes nye nasjonalarena. Han avviser at han har et problematisk forhold til Sverige.

Liker Sverige

– Jeg har alltid likt Sverige, jeg. Jeg har aldri vært svenskehater, selv om mange rundt meg var det. Det bunnet i misunnelse. Det var tre idretter som var viktige da jeg vokste opp. Jeg spilte fotball, bordtennis og ishockey, og den gang var Sverige mye bedre enn oss i alle tre, sa han.

– I fotball har vi tatt innpå, og kanskje til og med tatt dem igjen, men vi har hele tiden vært lysår bak dem i bordtennis og ishockey.

I fotball har Norge faktisk ikke tapt for Sverige siden 1994. Under Nils Johan Semb ble det to uavgjorte kamper (1-1 i La Manga i 2000 og 0-0 på Ullevaal i 2002), mens Åge Hareide slo svenskene to ganger på to forsøk (3-0 i Hongkong i 2004 og 3-2 på Råsunda i 2005).

Brede Hangeland var med på begge seirene. Han vil gjerne være med på å gi Drillo skalpen han savner.

– Det var gøy å slå svenskene begge ganger, både i Hongkong og her. Vi kan godt prøve å gjenta det, sa landslagskapteinen.

Skrøt av Zlatan

Drillo har tidligere fått pepper i Sverige for ikke å være entusiastisk nok i omtalen av Zlatan Ibrahimovic. Han justerte det inntrykket på pressekonferansen tirsdag.

– Sverige er et lag som ikke er særlig bedre enn oss, om vi ser bort fra Zlatan. Han er en stjerne vi ikke har, Nordens beste fotballspiller. Det er andre spillere med like godt blikk, like stor fart, men han har alt samtidig. Han har knapt noen svakheter og innehar spisskompetanse på flere områder. Det er uvanlig, sa han.

Drillo ville likevel ikke utrope Ibrahimovic til den svenske idrettsmann som har imponert ham mest.

– Det var han som slo alle kineserne i bordtennis. Jan-Ove Waldner, han er den største, sa han.

Og hvem som er best i fotball av Norge og Sverige?

– Jeg tror vi er ganske jevne. Så får vi se om Zlatan er den som utgjør forskjellen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus