Reservene brøt forbannelsen

Til slutt tapte Tyskland igjen i EM-sammenheng. Da blir Ingvild Isaksen (t.h.) og Toril Akerhaugen jublende glade. (FOTO: Terje Bendiksby/NTB Scanpix)

Even Pellerud slapp til reservene, men Norge brøt likevel Tysklands lange rekke med EM-kamper uten nederlag. Ingvild Isaksens drømmetreff ga 1-0 og gjorde Norge til gruppevinner.

Tyskland – Norge 0-1 (0-1)

Kalmar arena

10.346 tilskuere

Mål: 0-1 Ingvild Isaksen (45).

Dommer: Esther Staubli, Sveits.

Gult kort: Gry Tofte Ims (31), Norge.

Norge (4-5-1): Ingrid Hjelmseth – Maren Mjelde, Marita Skammelsrud Lund, Nora Holstad Berge, Toril Hetland Akerhaugen – Emilie B. Haavi (Ingvild Stensland fra 73.), Gry Tofte Ims (Solveig Gulbrandsen fra 58.), Ingvild Isaksen, Cathrine H. Dekkerhus, Elise Thorsnes (Caroline Graham Hansen fra 58.) – Ada S. Hegerberg.

Ubenyttede reserver: Nora Neset Gjøen – Marit Fiane Christensen, Trine Rønning, Leni Larsen Kaurin, Melissa Bjånesøy, Kristine W. Hegland, Lene Mykjåland, Ingrid Ryland.

Tyskland (4-2-3-1): Nadine Angerer – Luisa Wensing, Annike Krahn, Saskia Bartusiak, Leonie Maier – Nadine Kessler, Simone Laudehr (Melanie Behringer fra 66.) – Lena Lotzen (Sara Däbritz fra 79.), Dzsenifer Marozsan, Melanie Leupolz (Anja Mittag fra 67.) – Célia Okoyino da Mbabi.

Ubenyttede reserver: Almuth Schult, Laura Benkarth – Bianca Schmidt, Isabelle Linden, Josephine Henning, Svenja Huth, Fatmire Bajramaj.

Norge har aldri før slått Tyskland i et EM-sluttspill, og tyskerne hadde faktisk ikke tapt for noen i slike sluttspill siden 1993. Forrige tap i en kvalifiseringskamp var i 1996, forrige gang de møtte et lag trent av Pellerud. 53 seirer og seks uavgjorte var fasiten siden da.

Les minutt-for-minutt-referat fra bragd-seieren

Med Norges sjokkseier mot et toppet tysk lag er det Norge som får bli i Kalmar og lade opp til kvartfinale mandag. Laget må vente til torsdag kveld for å finne ut om motstanderen blir Spania, Russland eller England.

Før onsdagens kamp var Solveig Gulbrandsen den eneste i Norges tropp som hadde opplevd å slå Tyskland i en mesterskapskamp. Nå har 13 jenter til skrevet seg inn i den klubben.

Målet kom på overtid i første omgang. Emilie Haavi vant et frispark litt inne på tysk halvdel. Marita Skammelsrud Lunds innlegg ble klarert, men fra 20 meter ute på siden dro midtbanesjef Ingvild Isaksen til og fikk kjempetreff. Ballen traff Elise Thorsnes i ryggen, og det utmanøvrerte keeper Nadine Angerer, som så den duppe ned i nettet.

Sultne reserver dugde

Begge lag ble kvartfinaleklare kvelden før kampen. Pellerud valgte å gjøre seks endringer og la spillesugne reserver prøve seg mens førstevalgene hvilte slitne bein på benken. Silvia Neid nøyde seg med de to endringene hun var nødt til å gjøre på grunn av utelukkelse og sykdom.

I mye av første omgang så det ut som Pelleruds valg var det klokeste. Spillekåte norske reserver knallet til i duellene og var først på ballen mot tyske førstevalg som så ut til å spare seg litt.

Lenge hadde Norge full kontroll og skapte det lille som var av sjanser. Angerer måtte ut i full strekk for å slå ut Haavis knallskudd på et frispark Ada Hegerberg skaffet med en freidig vending allerede etter tre minutter.

Tyskerne samlet seg og kom til flere sjanser etter hvert, men virkelig farlig ble det først etter en snau halvtime, på tilfeldig vis. Saskia Bartusiak gikk i en duell med Hegerberg ved midtstreken. Det som egentlig var et klareringsforsøk fikk en lei sprett, og Ingrid Hjelmseth måtte vippe ballen i tverrligger og over. På hjørnesparket nikket Luisa Wensing i samme tverrligger og over.

Selvtillit

Tyskland presset i begynnelsen av annen omgang og hadde noen farlige hjørnespark, men de norskes selvtillit vokste minutt for minutt, og Pellerud kunne dessuten bytte inn spillere som Solveig Gulbrandsen, Caroline Graham Hansen og Ingvild Stensland.

Hansen hadde sju avslutninger i de to første EM-kampene uten å treffe mål. I det 66. minutt dro hun av et par motspillere og satte Angerer på en prøve som hun så vidt besto.

Norge kom til EM uten seier i sine sju siste kamper, og uten seier mot noe europeisk lag siden Pellerud kom tilbake som landslagssjef. Etter skuffende 1-1 mot Island i åpningskampen har laget så til de grader rettet opp den statistikken. Onsdag slapp laget også å ri av en storm mot slutten.

Norge er på samme side som Frankrike i cupspillet, men kan ikke møte Tyskland eller Sverige før i finalen. Så høye begynner ambisjonene å bli nå. (©NTB)