– Jeg gis nok frihet til å ha Mix eller Morgenstar på drakta

LANDSLAGSAKTUELL: Diskerud har representert USA ved flere anledninger tidligere - her fra en vennskapskamp i fjor vinter. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez.
LANDSLAGSAKTUELL: Diskerud har representert USA ved flere anledninger tidligere - her fra en vennskapskamp i fjor vinter. Foto: AP Photo/Tony Gutierrez.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikkel Diskerud forklarer hvorfor han velger USA foran Norge - og som vanlig er sitatene fra RBK-spilleren av den uortodokse typen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikkel «Mix» Diskerud er en mann som både har norsk og amerikansk pass. Når han i tillegg er over gjennomsnittet god til å spille fotball, er det forståelig at det i lengre tid har vært knyttet stor interesse til hvilket landslag han vil velge å representere.

Torsdag ble midtbaneeleganten tatt ut i USAs tropp til Gold Cup - Nord - og Mellom-Amerikas svar på EM. Kommer han på banen, er han ifølge reglementet en USA-spiller.

– Et politisk valg

Det har lenge ligget i kortene at Rosenborg-spilleren kom til å bli tatt ut til mesterskapet.

Les også: «Mix» kan gå tapt for Norge

Når ABC Nyheter tok kontakt tidlig i mai for å høre hvilke faktorer som vil veie tyngst når valget må tas, kom han med følgende filosofiske anmerkning:

- De ytre faktorene. De indre faktorenes orden er likegyldig. For jeg er uansett stolt av å spille i rødt, hvitt og blått.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om noen (inkludert ham selv) ble klokere av det svaret, vites ikke.

ROSENBORG: Diskerud spiller for trønderne, og har en fortid fra Stabæk og Gent. Foto: Ned Alley/NTB scanpix.ROSENBORG: Diskerud spiller for trønderne, og har en fortid fra Stabæk og Gent. Foto: Ned Alley/NTB scanpix.

Men nå er altså valget så godt som tatt. Til TV 2 på Fredag ramser han opp argumentene som veier tyngst - som vanlig, ser det ut, på epost.

– Når jeg så ikke sitter på gjerdet lenger – men er villig til å bli «cap-tied» – så blir det på sett og vis et politisk valg – nettopp fordi det blir et valg om verdier, sier han.

Spesielt fire forhold skal ligge til grunn for valget hans.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den første er enkelt nok «Jeg gis nok frihet til å ha Mix eller Morgenstar på drakta».

– De sjukeste eksemplene

Videre hevder han at Norge driver «ganske mye» som kommunist- og fascistland drev idrett før i tiden - og det synes han lite om.

– Grunn to er at i amerikansk idrett blir de beste i «amerikanske» uttak satt til å representere landet. I Norge blir de utøvere utvalgt som en komité på sikt mener kan gi mest medaljer, heder og ære til Norge. Her står individualisme og «nasjonens interesser» ofte rett mot hverandre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes sport skal drives på individenes og utøvernes premisser – mer det enn sånn som kommunist- og fascistland drev før, og vi i Norge dessverre gjør ganske mye ennå. Masse uttak til skilandslaget og vraking av turneren Espen Jansen kan jeg nevne som de sjukeste eksemplene, sier Diskerud.

Hater dopere

De to neste grunnene er også såpass interessante av vi velger å gjengi de i sin helhet.

– Grunn tre er at fotball er fantastisk for dem som holder på. For barn, jenter og gutter er det billig, og det skaper så mye glede og samhold. Jeg tror at forskjellene vi kan lage ved at fotball blir mer populært i USA, er større enn i Norge – hvor man nesten kan påstå at fotball allerede tar for stor plass. Det å være med litt å bidra til å endre fokus fra sporter som koster mye, eller få kan delta i – til en sport som fotball i et stort land – betyr mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grunn fire er at jeg hater doping og juks i idretten. Det jukses og dopes mer i amerikansk idrett enn i norsk. I USA får jeg et større talerør for å si hva jeg mener om det, og rett ut gå i clinch med juksemakerne. Kanskje trenger man noen flere «norske verdier» der.

Avslutningsvis sier han at «begge forbundene har vært veldig hyggelige med meg» og at «det nesten har vært vondt å ikke si ja til Norge».

Flere fotballnyheter kan du lese på ABC Nyheter Fotball