Kobler norsk langrenn til fascisme

FASCISTISK: Den svenske forfatteren Lise Goldman skriver i sin anmeldelse av boka «Elskede fascisme» at nordmenns forhold til langrenn kan kobles til fascistisk tankegang. (Arkivfoto: NTB scanpix)
FASCISTISK: Den svenske forfatteren Lise Goldman skriver i sin anmeldelse av boka «Elskede fascisme» at nordmenns forhold til langrenn kan kobles til fascistisk tankegang. (Arkivfoto: NTB scanpix)

Den svenske forfatteren Anita Goldman drar paralleller mellom italiensk fascisme og norsk langrenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i den svenske avisa Expressen at Goldman kommer med det friske utspillet, i forbindelse med sin anmeldelse av boka «Elskede fascisme», skrevet av landsmann Henrik Arnstad.

Blant annet drar Goldman paralleller mellom italiensk fascisme og norsk langrenn.

Selv om Arnstads bok i hovedsak handler om Italia er det også satt av litt plass til Norge. Det er denne delen forfatterkollega Goldman henger seg opp i.

– Om dette med nordmenn og langrenn virker som en naturlig kobling, som ikke har noe med politikk eller fascisme å gjøre, så tenker man annerledes når man har lest «Elskede fascisme», skriver hun.

Videre påpeker Goldman at nordmenn er bemerkelsesverdig nasjonalistiske, selv i en global målestokk, og viser blant annet til at 22,9 prosent stemte Fremskrittspartiet ved forrige stortingsvalg.

Les også: Dæhlie forbannet på svensk dopingutspill

Den svenske forfatteren hevder også at man tidligere ikke ble godtatt som norsk hvis man ikke kunne gå på ski, og viser til at Arnstad skriver at det på 1800-tallet ble transportert barn fra landsbygda til Christiana for å lære bybarn langrenn.

– (...) fordi det ble ansett som nødvendig å beherske dette for å kunne være en ekte nordmann, skriver hun i sin anmeldelse.

– Det er en bok som tvinger leseren til å bli bevisst rundt sine egne hverdagslige tanker om fascistiske røtter, slår Goldman fast.

Forfatteren bak boka, Henrik Arnstad, sliter med å ta fascisme-parallellen seriøst.

- Langrenn er ikke fascisme, har aldri vært fascisme, og kommer aldri til å bli fascisme, oppsummerer han til Dagbladet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus