Navngir norske skihelter i dopingdokumentar

IKKE BEKYMRET: Skipresident Erik Røste tror ikke nordmenn vil bli sjokkert av påstandene i den kommende SVT-dokumentaren. (Foto: NTB scanpix)
IKKE BEKYMRET: Skipresident Erik Røste tror ikke nordmenn vil bli sjokkert av påstandene i den kommende SVT-dokumentaren. (Foto: NTB scanpix)

Skipresident Erik Røste har fått innblikk i den kommende dopingdokumentaren til SVT, men han så ingen bevis på dopingbruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dokumentaren, som svensk tv skal sende i programmet «Uppdrag Granskning» neste uke, går langt i å antyde at norske skistjerner dopet seg på 90-tallet.

Også en rekke andre utenlandske og prominente skiløpere fra samme periode blir beskyldt for å ha hatt mistenkelige blodverdier.

Bakgrunn: SVT spekulerer i skandinavisk langrennsdoping

Vil ikke nevne navn

Onsdag fikk den norske skipresidenten se deler av innholdet, og overfor Dagbladet innrømmer Røste at flere navngitte norske skiløpere blir nevnt i forbindelse med dopingmistanker.

Noen konkrete navn ønsker han derimot ikke å nevne.

– Det jeg kan si er at det på bakgrunn av høye blodverdier blir fremsatt påstander om manipulasjonen av blod hos mange nasjoner og utøvere. Også nordmenn, sier Røste til Dagbladet.

Les også: Dæhlie forbannet på svensk dopingutspill

Føler seg trygg

Han mener dokumentaren ikke beviser noe som helst.

– Ingen i Norge vil bli rystet av det som kommer fram i dokumentaren, slik jeg ser det. Det er ingen norske utøvere som har fått startnekt i noen løp, og dermed har de heller ikke hatt hemoglobinverdier over det tillatte på testtidspunktene. Det sier vel det meste.

Røste vil ikke ta stilling til om de vil forfølge noen av anklagene i dokumentaren, ettersom det foreløpig er uklart hva som til syvende og sist blir sendt på lufta.

Les også: Dopingjeger: - Tidenes største norske skandale

Nok en beskyldning

Det er bare tre måneder siden norsk langrenn måtte slå tilbake mot lignende anklager i dokumentarfilmen «When Heroes Lie».

Til tross for massiv kritikk valgte NRK før jul å sende den omstridte dokumentaren.

Mannen bak filmen, Arto Halonen, hevdet at en kilde dypt inne i det norske langrennsmiljøet skal ha fortalt at det var vel så mye doping i det norske langrennsmiljøet som i det finske på 90-tallet.

Først flere måneder senere rykket kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas ut, og beklaget NRKs journalistikk rundt den finske filmen.

Personvernpolicy