Vil ha forklaring av UEFA

<p><strong>VIL HA SVAR:</strong> Sveriges fotballforbunds generalsekretær Sune Hellströmer (f.v.) ønsker en forklaring på hvorfor UEFA tidlig søkte eierskap på varemerket «ITALY 2016». Her sammen med daværende kultur og kirkeminister Trond Giske og fotballpresident Sondre Kåfjord da man overleverte NFFs kostnadsanalyse av å arrangere EM-sluttspill i fotball i Norge i 2016. (Foto: Scanpix). </p>
VIL HA SVAR: Sveriges fotballforbunds generalsekretær Sune Hellströmer (f.v.) ønsker en forklaring på hvorfor UEFA tidlig søkte eierskap på varemerket «ITALY 2016». Her sammen med daværende kultur og kirkeminister Trond Giske og fotballpresident Sondre Kåfjord da man overleverte NFFs kostnadsanalyse av å arrangere EM-sluttspill i fotball i Norge i 2016. (Foto: Scanpix).

<pDe norske/svenske EM-søkerne vil ha svar på hvorfor UEFA beskyttet varemerket «ITALY 2016» allerede i 2008.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Tidligere i dag skrev ABC Nyheter om at det europeiske fotballforbundet (UEFA) allerede i 2008 visst at Italia jobbet med en søknad til EM-2016 - til tross for at italienerne hevder de informerte organisasjonen for første gang i januar 2009.

Les også: Italia med 2016-fordel?

Vil ha forklaring

Generalsekretær i det svenske fotballforbundet (SvFF), Sune Hellströmer, sier opplysningene ABC Nyheter presenterer må ses nærmere på.

- Nå får vi (NFF og SvFF red. anm.) diskutere dette og bli enige om hvordan vi skal ta saken videre, men det er åpenbart at vi må få på det rene hva som er bakgrunnen for hvorfor dette har skjedd.

- Det aller beste er jo om både UEFA og det italienske fotballforbundet legger alle kortene på bordet. Vi kommer nok til å kontakte UEFA for en forklaring i saken, sier Hellströmer til ABC Nyheter.

NFFs Sondre Kåfjord synes også dette virker noe rart, men velger å tro at det finnes en naturlig årsak til hvorfor det har blitt som det har blitt.

- Det høres jo litt merkelig ut, men jeg velger å tro at det finnes naturlige grunner til at denne registreringen har skjedd på det tidspunktet, sier Kåfjord til ABC Nyheter.

Det italienske fotballforbundet opplyser til ABC Nyheter at de i slutten av januar 2009 informerte UEFA om at de kom til å lansere seg som søkerkandidat til EURO-2016.

- 29. januar 2009 bestemte det italienske fotballforbundet seg for å informere UEFA om vårt kandidatur, sa Paolo Corbi i det italienske fotballforbundet til ABC Nyheter.

Men allerede i juli året før søkte UEFA om beskyttelse på «Italy 2016».

Startet også i 2008

Hellströmer sier som Kåfjord at det kan være naturlige årsaker til registreringstidspunktet, men synes det er pussig om det skal holdes hemmelig. Det er dét man nå skal diskutere innad i den norsk/svenske leiren.

- Italia søkte jo også på EURO-2012 og det er ikke unaturlig at man har diskutert med UEFA hvorfor man tapte den kampen. Det kan være at man har vært i kontakt med hverandre underveis, men vi må får klarhet i hvorfor man søkte om eierskap på navnet allerede i 2008.

Den endelige datoen for når kandidatene meldte sin 2016-interesse var 9. mars i år. Hellströmer reagerer også derfor på at UEFA først 17. mars 2009 søkte på «Norway Sweden 2016» mens det for Italias del ble gjort over åtte måneder tidligere.

- Det er jo også interessant å stille seg spørsmål om hvorfor det har skjedd. Sommeren 2008 begynte vi å forholde oss til frister forbundet med dette og i så måte allerede da var en seriøs kandidat. Men UEFA søkte ikke beskyttelse for vår del før etter at den siste fristen hadde gått ut. Det er jo også noe vi må få en forklaring på, sier den svenske generalsekretæren til ABC Nyheter.

Kåfjord vil kontakte UEFA

Hellströmer ønsker ikke å spekulere i om opplysningene er skadelig for den norsk/svenske søknaden.

- Det er umulig å si noe om akkurat det nå fordi man ikke vet hvorfor dette har skjedd. Vi må inntil videre jobbe med vår søknad så får vi en forklaring på saken av UEFA.

Sondre Kåfjord sier han vil sjekke med personer innad i UEFA for å få vite nøyaktig hvorfor dette har skjedd.

- Jeg kommer til å kontakte personer vi kjenner i UEFA for en forklaring på saken, sier Sondre Kåfjord til ABC Nyheter.

Norges fotballforbund har søkt Regjeringen om vel seks milliarder kroner i statlig støtte for å arrangere EM-2016.

Personvernpolicy