Meny

Bob Dylan har levert et «ekstraordinært» Nobelforedrag

Bob Dylan, her avbildet i 2015, leverte mandag sitt Nobelforedrag, fem dager før fristen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelprisvinner i litteratur, Bob Dylan, har levert et taleopptak av Nobelforedraget sitt, og får dermed utbetalt prispengene på 8 millioner svenske kroner.

Talen til Dylan er «ekstraordinær», ifølge Svenska Akademiens sekretær Sara Danius. I opptaket forteller prisvinneren om bøker og forfattere som har preget livet hans, akkompagnert av piano i bakgrunnen. Forfatter Herman Melvilles «Moby Dick» og Homers «Odysseen» er blant verkene Dylan roser. 75-åringen er den første forfatteren av sangtekster som noen gang er tildelt Nobels litteraturpris.

Les mer: Bob Dylans "Tambourine man" er død

For at prisvinnere skal få pengepremien krever nobelkomiteen at de leverer et foredrag innen en viss frist. I Dylans tilfelle var fristen satt til 10. juni i år. Det var lenge usikkert om 75-åringen ville holde et slikt foredrag.

Dylan ble overrakt nobelprisen i litteratur i april i år. Etter Dylans ønske fikk ingen medier være til stede, og seansen skulle være «liten og intim». Tradisjonelt overrekkes nobelprisen 10. desember hvert år, dagen da Nobel døde i 1896. Dylan hadde ikke mulighet til å møte opp på denne datoen i fjor.

Les mer: Dylan har mottatt nobelprisen

Populært