Elie Wiesel er død

NOBEL: Elie Wiesel vant Nobels fredspris i 1986.
NOBEL: Elie Wiesel vant Nobels fredspris i 1986. Foto: Gary Cameron / Reuters

Nobelprisvinneren og holocaustvitne Elie Wiesel er død, 87 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder den israelske avisa Haaretz lørdag kveld. En talsmann for Yad Vashem Holocaust-senter i Israel bekrefter dødsfallet, uten å gi noen detaljer.

Forfatteren og menneskerettighetsaktivisten fikk Nobels fredspris i 1986 for sin kamp mot vold, undertrykkelse og rasisme.

Han ble spesielt kjent for sin innsats for å få kunnskap om holocaust inn i skolen.

Wiesel ble født av jødiske foreldre i det nåværende Romania i 1928, men har vært amerikansk statsborger og bodd i USA siden 1950-tallet. Han var bare 16 år gammel da nazister sendte ham og familien til utryddelsesleiren Auschwitz i 1944.

Befridd

Moren og lillesøsteren ble drept, mens Elie og faren ble flyttet til Buchenwald. I 1945 ble Elie Wiesel befridd fra konsentrasjonsleiren Buchenwald av amerikanske styrker, kort tid etter at faren døde.

Etter krigen studerte Wiesel filosofi på Sorbonne i Paris, og senere ble han journalist. Det var i den egenskapen han møtte den franske forfatteren François Mauriac, som overtalte Wiesel til å skrive om sine opplevelser fra nazistenes dødsleirer.

Det ble til romanen «Natten», som markerte starten på forfatterkarrieren. Senere fulgte en lang rekke romaner, blant dem «Daggry» og «Dagen», i tillegg til en rekke vitenskapelige skrifter.

Besøkte Buchenwald

Som forfatter mottok han en rekke prestisjetunge litterære priser. Wiesel ble også professor i jødisk filosofi og religionshistorie ved Boston University fra 1976, og fikk siden en rekke æresdoktorater.

Wiesels liv og forfatterskap hadde en rød tråd: Menneskeheten må aldri glemme. I 2009 var han med president Barack Obama og Tysklands statsminister Angela Merkel på et besøk i Buchenwald.

Wiesel sto også i spissen for ren rekke humanitære organisasjoner, og grunnla Elie Wiesel Foundation for Humanity.

Israel i sorg

Holocaust-ofrene følte seg glemt av verden etter krigen, påpekte Wiesel under 60-årsmarkeringen av frigjøringen av Auschwitz i FNs hovedforsamling i 2005.

– De som var der, følte ikke bare torturen og drapene som fienden sto bak, men også det som vi opplevde som verdens likegyldighet og stillhet, sa Wiesel.

– I dag forsøker i det minste verden å lytte, la han til.

Wiesel var et forbilde for menneskeheten, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier i en uttalelse lørdag kveld.

– I Holocausts mørke, der seks millioner av våre brødre og søstre gikk til grunn, var Elie Wiesel en ledestjerne, sier Netanyahu.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus