Strenge sikkerhetstiltak rundt Nobel-seremonien

Vi sender direkte når prisvinnere, gjester og kongefamilien ankommer Oslo Rådhus. Følg med her fra klokken 12.30.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerheten er skjerpet når Den tunisiske dialogkvartetten mottar fredsprisen i Oslo rådhus torsdag. Men dagen skal først og fremst preges av feiring og fest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mottakerne av årets Nobels fredspris:

  • For fagbevegelsen Union Générale Tunisienne du Travail (UGTT): Houcine Abassi, generalsekretær
  • For den nasjonale advokatforeningen Ordre National des Avocats de Tunisie (ONAT): Mohamed Fadhel Mahfoudh, president
  • For menneskerettsorganisasjonen La Ligue Tunisienne pour La Défense des Droits de l'Homme (LTDH): Abdessattar Ben Moussa, president
  • For arbeidsgiverorganisasjonen Union Tunisienne de l'Industrie, du Commerce et de l'Artisanat (UTICA): Ouided Bouchamaoui, president.

--

Nobels testamente:

  • Den svenske vitenskapsmannen og industrimagnaten Alfred Nobel døde i 1896 og etterlot seg et av historiens mest betydningsfulle testamenter.
  • Testamentet bestemte at storparten av hans formue skulle brukes til å opprette et fond hvor den årlige avkastningen skal deles og fordeles blant prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen – til «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».
  • Mens de øvrige prisene skulle deles ut av svenske institusjoner, ble utdelingen av fredsprisen tildelt en komité på fem personer som skulle utpekes av det norske Stortinget.
  • Enkelte av Nobels slektninger forsøkte uten hell å få testamentet erklært ugyldig. Etter at dette og andre juridiske problemer var ryddet av veien, ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900. De første nobelprisene ble utdelt i 1901.

--

Nobelprisene:

  • I henhold til Alfred Nobels testamente ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900, med en forvaltningskapital på drøyt 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over 3 milliarder svenske kroner.
  • Den årlige avkastningen av stiftelsens investeringer deles i fem og fordeles på prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt mottakeren av fredsprisen.
  • Prisen er i 2015 på 8 millioner svenske kroner.
  • Økonomiprisen er ikke innstiftet av Alfred Nobel, men ble etablert i 1968 av Sveriges Riksbank og første gang utdelt i 1969. Den finansieres av et fond opprettet og forvaltet av banken. Prissummen er den samme som de andre prisene.

(Kilde: Nobelinstituttet)

Som vanlig er det lagt opp til et tett program for fredsprisvinnerne.

Dagen begynner klokken 11 på Redd Barnas fredsprisfest ved Nobels Fredssenter. Tolv barn i festkomiteen får møte fredspristakerne og intervjue dem på scenen. Gjennom samtalen håper barna å få de tunisiske organisasjonene til å snakke om hva de har oppnådd på en måte som alle forstår.

– Barna har jobbet hardt med å forstå hva årets fredspris handler om, og har gått inn i historien og utviklingen til Tunisia og ser på hva som skiller Tunisia fra andre land som var med på den arabiske våren, opplyser Redd Barna.

Kronprinsesse Mette-Marit og Oslo-ordfører Marianne Borgen deltar også på fredsprisfesten.

Les også: – Prisen til Tunisia er langt fra Nobels visjon

Fire medaljer

Klokken 13 er tiden inne for selve prisseremonien i Oslo rådhus.

De fire tunisiske fredsprisvinnerne vil få hver sin kopi av nobelmedaljen, selv om de tildeles prisen som en enhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelig hadde Nobelkomiteen planlagt at de skulle få én medalje og ett diplom for å understreke prinsippet at det er én pris. Det var prisvinnerne selv lite glade for. De tilhører fire ulike organisasjoner – en menneskerettighetsorganisasjon, den nasjonale advokatforeningen, en arbeidsgiverorganisasjon og den nasjonale fagbevegelsen.

Nobelkomiteen ble til slutt enig med prisvinnerne om at de skal få hver sin kopi av medaljen.

Les også: Fredsprisvinnerne tatt imot på Oslo lufthavn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjerpet sikkerhet

Etter at en aktivist i fjor klarte å ta seg helt frem til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi, er sikkerhetsopplegget ved Oslo rådhus skjerpet i år. Blant annet vil billetter bli sjekket også ved sikkerhetskontrollen for å sørge for at ingen utenforstående kommer inn. Dermed blir det dobbelt billettkontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for økt frykt for terror, etter blant annet bombeangrepene i Paris, er ikke trusselvurderingen av nobelarrangementene veldig høy, opplyste stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB nylig. Noen endringer blir det.

– Vi endrer rutinene i rådhuset. Vi rigger sperringer, gjerder og sånt litt annerledes, slik at vi ikke er forutsigbare, sa Fredriksen.

Bakgrunn: Tunisisk demokratisk dialog hedres med fredspris

Fakkeltog

Etter at prisseremonien er over, blir det et lite pusterom for prisvinnerne, før de skal intervjues av CNNs Jonathan Mann klokken 17. Det timelange intervjuet The Prize for Peace er et fast innslag i Nobel-programmet.

Fakkeltoget er i år organisert av Norges Fredsråd, som inviterer folk til å samles på Jernbanetorget klokken 17.30. Tradisjonen tro vil prisvinnerne vil ta imot hyllesten fra balkongen på Grand Hotel klokken 19.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dialogkvartetten er et godt eksempel på at bombing ikke er det eneste svaret på verdens konflikter. Dette burde inspirere statsledere til mer kreative løsninger på dagens utfordringer, sier daglig leder Hedda Langemyr i Norges Fredsråd.

Etter fakkeltoget avsluttes feiringen med storstilt bankett på Grand Hotel.

Les også: Nye sikkerhetsrutiner for nobelprisutdelingen

Følg utdelingen av Nobels fredspris gjennom dagen her: