Nye sikkerhetsrutiner for nobelprisutdelingen

Den meksikanske studenten Adan Cortes Salas tok seg i 2014 opp på scenen med det mexicanske flagget, da Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus. Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland reagerte først. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Etter at en aktivist uten billett i fjor stormet frem til fredsprisvinnerne i Oslo rådhus, har politiet i år innført nye rutiner. Totalt sett har ikke nobelprisarrangementene høy trusselvurdering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den meksikanske aktivisten Adán Cortés Salas klarte i fjor å komme seg inn på nobelprisutdelingen uten å ha vist ID, billett eller akkreditering til arrangementet. Han kom seg helt frem til fredsprisvinnerne Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi på scenen:

– Vi tåler ikke den type feil som ble gjort i fjor. Vi har gjort det som er mulig for å unngå det i år, men når mennesker er involvert, er det aldri noen garanti for noe som helst, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NTB.

Les også: Tunisisk demokratisk dialog hedres med fredspris

Rigide rutiner

Hendelsen i fjor tilskrives menneskelig svikt:

– Aktivisten kom antakelig ubemerket forbi den administrative billettkontrollen uten billett. Deretter kom sikkerhetskontrollen, der det ikke var krav til ID eller billett. I år vil vi ha rigide rutiner ved adgangskontrollen, med dobbelt billettkontroll, som betyr at alle må vise billett ved sikkerhetskontrollen også. Og den er det ikke mulig å unngå.

Til tross for økt frykt for terror, etter blant annet bombeangrepene i Paris, er ikke trusselvurderingen av nobelarrangementene veldig høy:

– Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gjennomfører en total sikkerhetsvurdering av nobelprisarrangementet, basert på en vurdering av terrorsikkerhet generelt og en vurdering av trusler mot arrangementet spesielt. En egen vurdering av mulige trusler knyttet til årets vinnere inngår i dette. Dette er gjennomgått av politidirektoratet, som sammen med PST foreslår tiltak for ulike deler av arrangementet, som vi i politiet har iverksatt, sier Fredriksen.

Les også: Malala vant Nobels fredspris

Åpent og sårbart

Norge verdsetter og hegner om rettighetene til å bevege og ytre seg fritt, og det kan by på utfordringer:

– Det er mye sårbarhet i et åpent samfunn, i forbindelse med fredsprisutdelingen skal det for eksempel arrangeres fakkeltog og demonstrasjoner. Man kan ikke ta lett på slike arrangement i den tida vi lever i, selv om vi ikke har opplysninger spesifikt rettet mot dem. Størrelsen på deltakelsen og all oppmerksomheten rettet mot nobelprisen gjør at vi alltid har høyt sikkerhetsnivå.

– Hva gjør dere spesielt i år?

– Vi vil ikke gå ut med de spesifikke detaljene der. Ikke for å være vrange, men for å være litt profesjonelle. Det får være grenser for åpenhet. Vi endrer rutinene i rådhuset. Vi rigger sperringer, gjerder og sånt litt annerledes, slik at vi ikke er forutsigbare.

For politiet er det viktig å være til stede og ha god sikkerhet uten å dominere byen:

– Det er tross alt en fredspris, og vi skal legge til rette for en god opplevelse og et godt arrangement, ved å være både diskret og synlig, sier Fredriksen.

Les også: – Prisen til Tunisia er langt fra Nobels visjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus