Sara Danius kunngjør litteraturprisen for første gang

Følg med direkte når prisen kunngjøres klokken 13.00.

For første gang skal nobelprisen i litteratur kunngjøres av Sara Danius, som i juni ble utnevnt til Svenska Akademiens første kvinnelige sekretær siden institusjonen ble stiftet for over 200 år siden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Begivenheten, som finner sted klokka 13 torsdag i Stockholm, betegnes derfor som historisk. Som permanent sekretær kan Danius (53) i teorien sitte til hun er 70 år. Hun er litteraturviter og har blant annet forsket på forholdet mellom litteratur og samfunn hos flere klassiske romanforfattere.

Følg kunngjøringen direkte i videovinduet øverst i artikkelen.

Hennes forgjenger Peter Englund (58) ga seg etter seks år som sekretær.

Det knyttes som vanlig stor spenning til hvem som får årets pris. Den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj er både svenske forleggeres og bookmakernes favoritt, men det er erfaringsmessig ikke lett å gjette hvem som får prisen. Svenska Akademien overrasker ofte med sine valg, og det kan også skje torsdag.

Les også: Nobelprisen i kjemi til DNA-forskere

Også rumenske Mircea Cartarescu og amerikaneren Joyce Carol Oates er blant årets favoritter. Som flere år tidligere er også den japanske forfatteren Haruki Murakami i tetfeltet.

Tidligere denne uken ble Nobelprisene i medisin og fysikk kunngjort. Se hvem prisene gikk til i videoene under.

De vant Nobelprisen i medisin:

Nobelprisen i fysikk til nøytrinoforskere:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus