Meny

Nobelprisen i kjemi til DNA-forskere

Nobelprisen i kjemi går i år til svenske Tomas Lindahl, amerikanske Paul Modrich og tyrkisk-amerikanske Aziz Sancar. Foto: Jonathan Nackstrand (AFP Photo / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nobelprisen i kjemi går i år til svenske Tomas Lindahl, amerikanske Paul Modrich og tyrkisk-amerikanske Aziz Sancar for mekaniske studier av DNA-reparasjon.

– Årets pris handler om cellens verktøykasse for å reparere DNA, opplyste Kungliga Vetenskapsakademien da prisen ble kunngjort i Stockholm onsdag.

– Deres arbeid har gitt grunnleggende kunnskap om hvordan den levende cellen fungerer og ligger også til grunn for eksempelvis utvikling av nye kreftbehandlinger, heter det i begrunnelsen.

Les også: Nobelprisen i fysikk til nøytrinoforskere

De tre forskerne har «på molekylært detaljnivå kartlagt hvordan celler reparerer skader og feilsikrer den genetiske informasjonen», ifølge kunngjøringen.

Svenske Lindahl har blant annet vist at DNA faller sammen så fort at det burde ha gjort livets utvikling på jorden umulig. Den innsikten ledet ham til oppdagelsen av et molekylært maskineri som kontinuerlig motvirker at DNA kollapser.

Les også: Nobelprisen for forskning på malaria og parasittorm

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus