Nobelprisen for forskning på malaria og parasittorm

Vinnerne ble kunngjort under en pressekonferanse mandag formiddag. Se video her.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisen i medisin går i år til William Campbell (80), Satoshi Omura (80) og Tu Youyou (85).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinnere av nobelprisen i medisin:

  • 2015: William Campbell (Irland) og Satoshi Omura (Japan) for for sin forskning av infeksjoner forårsaket av parasittorm, og Youyou Tu (Kina) for forskning rundt ny behandling mot malaria
  • 2014: May-Britt Moser (Norge), Edvard Moser (Norge) og John O'Keefe (USA/Storbritannia) – For oppdagelsen av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.
  • 2013: James Rothman (USA), Randy Schekman (USA) og Thomas Südhof (USA) – Kartlegging av transportsystemer i kroppens celler.
  • 2012: John B. Gurdon (Storbritannia) og Shinya Yamanaka (Japan) – Oppdagelsen av at organismens spesialiserte celler kan omprogrammeres til uspesialiserte stamceller.
  • 2011: Bruce A. Beutler (USA), Jules A. Hoffman (Luxembourg) og Ralph M. Steinman (Canada) – Oppdagelsen av sentrale prinsipper for aktivering av immunsystemet.
  • 2010: Robert Edwards (Storbritannia) – Utvikling av vitro fertilisering (prøverørsbefruktning).


(Kilde: NTB)

Irskfødte Campbell og japanske Omura får prisen for sin forskning av infeksjoner forårsaket av parasittorm.

De deler prisen med kinesiske Tu Youyou, som får prisen for sin forskning rundt ny behandling mot malaria.

– Deres oppdagelser har forsynt menneskeheten med nye måter å bekjempe disse vanskelige sykdommene på, skriver Nobelförsamlingen i sin begrunnelse.

Minsket lidelser

Flere hundre millioner mennesker rammes hvert år av malaria og infeksjonssykdommer forårsaket av parasittormer, så å si alle i fattige land i den tredje verden.

– Takket være prisvinnernes oppdagelser minsker lidelsene og gevinsten for global helse er nærmest umulig å måle, heter det i begrunnelsen.

Campbell har en doktorgrad fra University of Wisconsin i USA, og han har også jobbet Merck Institute for Therapeutic Research. I dag forsker han ved Drev University i New Jersey.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den japanske mikrobiologen Satoshi Omura er professor ved Kitasato-universitetet i Japan, og han har også et professorat ved Wesleyan-universitetet i USA.

Malurt

Tu Youyou er utdannet ved det medisinske universitetet i Beijing og har siden 2000 vært professor ved China Academy of Traditional Chinese Medicin. Hun er den tolvte kvinnen som har fått den prestisjetunge prisen for medisin eller fysiologi.

Tu tok utgangspunkt i gammel kinesisk urtemedisin og fant at malurt inneholdt stoffer som var effektive i bekjempelse av malaria.

– Det er et ekte gjennombrudd og et vendepunkt når det gjelder å finne et nytt legemiddel mot malaria, sa professor Hans Forsberg da han leste opp Nobelförsamlingens begrunnelse.