WTO-MINISTERMØTEGår til motattak mot Attac

Ingen motsetning: - Styrking av kontrollen kan fint skje også hvis u-land liberaliserer sin finanssektor, sa Jonas Gahr Støre til de norske organisasjonene. Foto: Thomas Vermes
Ingen motsetning: - Styrking av kontrollen kan fint skje også hvis u-land liberaliserer sin finanssektor, sa Jonas Gahr Støre til de norske organisasjonene. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAttac Norge krever at utenriksminister Støre skal trekke offensive krav i WTO om at u-land skal liberalisere sine finansmarkeder. - Slett ikke, svarer Støre.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs DOHA-RUNDE

Et ministermøte i Verdens handelsorganisasjon WTO avholdt i Qatars hovedstad Doha i november 2001, vedtok å starte en omfattende forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen.

Denne såkalte Doha-utviklingsrunden omfatter 21 forhandlingstemaer. Mest oppmerksomhet har det vært om landbruksforhandlingene. Dessuten forhandles det om ikke-landbruksvarer (NAMA), tjenester, investeringer, regler og mye annet.

Forhandlingene har vært fastslåste. I juli 2008 gjorde WTOs generaldirektør Pascal Lamy et nytt forsøk på å få enighet om hovedtrekkene (modaliteter) for to av forhandlingsområdene, landbruk og NAMA (industrivarer inkl. fisk).

Men også dette mini-ministermøtet mislyktes.

Les mer på Utenriksdepartementets WTO-sider.

Genève (ABC Nyheter): Attac Norge krever at Norge trekker tilbake sine offensive krav om liberalisering av finansmarkedene i u-land.

Det skjedde på et møte mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og norske organisasjoner under ministermøtet som avsluttes i Verdens handelsorganisasjon WTO onsdag ettermiddag.

Men Attac-leder Emilie Ekeberg får blankt avslag på sin appell fra Støre.

- Liberalisering framfor styring?

- Norge presser på for finansliberalisering, både på egen hånd og kollektivt sammen med USA og EU, sa Ekeberg.

- Det ser vi som paradoks når u-land vil regulere etter finanskrisa. Revurderer dere de norske offensive kravene om finansliberalisering i lys av finanskrisa? ville Attac-lederen vite.

- Liberalisering svekker ikke styring

- Nei, vi trekker ikke tilbake våre offensive krav, slår Jonas Gahr Støre fast.

- Det er ikke motsetning mellom å arbeide for finansliberalisering og styrket kontroll nasjonalt og internasjonalt, hevder Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ser ikke at vi begrenser sårbarheten i finansmarkedene ved å stoppe liberaliseringen av handel med finanstjenester, sier utenriksministeren fra Arbeiderpartiet.

Liberalisering av handel med tjenester under WTOs tjenesteavtale GATS, er en viktig del av Doha-forhandlingsrunden, som offisielt skal prioritere u-landenes interesser.

Gabon, Kenya og Peru er blant mange land Norge stiller krav til om finansliberalisering. Se hele lista her.

Mener det er en motsetning

Ansvarlig for handelspolitikk i Attac Norge, Linn Herning, er fundamentalt uenig med Støre i at liberalisering går hånd i hånd med mer styring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mener jo at liberalisering av finansmarkedene var med på å skape finanskrisen. Enhver form for ytterligere liberalisering vil ikke bidra til å gjøre det bedre. Det vil tvert imot svekke muligheten til å gjøre noe med det, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Trekk norske krav til u-land! krever Emilie Ekeberg og Linn Herning. Foto: Thomas Vermes- Trekk norske krav til u-land! krever Emilie Ekeberg og Linn Herning. Foto: Thomas Vermes

- Støre sier at Norge ikke skal trekke kravene. Men i regjeringens Soria Moria 2-erklæring står det at finanskrisen skal gi virkninger for det internasjonale finansregelverket, bemerker Emilie Ekeberg.

Full pakke

Utenriksdepartementet forklarer at Norge først og fremst er interessert i markedsadgang for norske forsikringsselskaper innenfor sjøfart og energisektoren.

Deres forklaring av norske posisjoner i tjenesteforhandlingene GATS finner du her.

Men i og med at Norge slår seg sammen med USA, EU og andre land for å fremme kollektive krav, blir Norge med på langt mer omfattende krav for liberalisering av alle slags bank- og forsikringstjenester.

Norge blir som medunderskriver på kollektive krav tatt til inntekt for krav Utenriksdepartmentet hevder Norge ikke engang har interesse av.

Les kritisk rapport om deregulering av finanstjenester i WTO hos organisasjonen Public Citizen i USA.