Michael Richards åpner opp om hendelsen på scenen: – Jeg er ikke rasist

Michael Richards på premieren av Netflix-filmen «Unfrosted», tirsdag 30. april 2024, i Los Angeles.
Michael Richards på premieren av Netflix-filmen «Unfrosted», tirsdag 30. april 2024, i Los Angeles. Foto: Chris Pizzello / AP Photo / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespilleren er aktuell med en bok om sitt liv. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skuespiller og komiker Michael Richards' (74) stjerne begynte å stige på 80-tallet og på 90-tallet var navnet hans på alles lepper. I rollen som Cosmo Kramer i seersuksessen «Seinfeld» ble han kjent verden over.

Seinfeld hadde sin siste sesong i 1998 og i tiden etter forsøkte Richards seg på roller i forskjellige TV-serier samtidig som han fortsatte som komiker på stand-up-scenen.

I 2006 sto Richards på scenen i Los Angeles og gjorde en opptreden som har preget resten av hans liv og karriere.

Se video: Her kollapser scenen:

Sjokkhendelse

Etter bråk og rop om at han «ikke var morsom» fra noen av publikum i salen stoppet Richards sin stand-up-opptreden og kom med en voldsom tirade, skriver People.

– Hold kjeft! Hold kjeft! For femti år siden ville vi hatt deg opp ned med en gaffel opp i ræva, ropte han.

– Du kan snakke, du kan snakke, du kan snakke, du er modig nå, kast jævelen ut. Han er en nigger, sa han videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordet «nigger» har historisk blitt brukt svært nedsettende om svarte i USA, enda mer enn ordet «negro» («neger»), som det er en omdannelse av.

Richards fortsatte med å si samme skjellsord fire ganger. Hele opptrinnet ble filmet og lagt ut på internett få dager senere.

– Jeg er ikke rasist

Hendelsen førte til en mediestorm og Richards beklaget flere ganger og gikk også ut på TV sammen med Jerry Seinfeld for å snakke om hendelsen.

Siden den gang har det vært ganske stille fra den tidligere superstjernen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå gjør Richards en tilbakekomst til offentligheten ved å utgi en memoarbok om livet, karrieren og hendelsen på scenen i Los Angeles.

– Jeg var umiddelbart lei meg i det øyeblikket jeg sa det på scenen, sier Richards til People.

– Sinnet mitt var overalt, og det kom hardt og raskt. Sinne er litt av en kraft. Men det skjedde. I stedet for å flykte fra det, kastet jeg meg ut på dypt vann og prøvde å lære av det. Det har ikke vært lett. Rådgivere ville at jeg skulle drive skademinimering. Men for meg var skaden inne i meg selv, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger til at han ikke forventer tilgivelse og sier at han «ikke er ute etter et comeback».

– Jeg er ikke rasist. Jeg har ingenting imot svarte mennesker. Mannen som sa at jeg ikke var morsom, hadde bare sagt det jeg hadde sagt til meg selv en stund. Jeg følte meg nedverdiget. Jeg hadde lyst til å rakke ned på ham, forteller Richards.