Spellemann: Flere nominerte i Pepsi-protest

De nominerte til Spellemannprisen 2023 ble offentliggjort torsdag.
De nominerte til Spellemannprisen 2023 ble offentliggjort torsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

60 Spellemann-nominerte artister og grupper i en rekke sjangre slutter seg til Pepsi-protesten som rockebandet Hudkreft startet i forrige måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hudkreft, nominert i rockeklassen, gikk sammen med elektronikagruppen Jouska om å samle inn underskrifter til et opprop mot at Pepsi sponser Spellemann – som deles ut torsdag kveld.

Med seg fikk bandene en hærskare artistkolleger – fra Girl in red, Dagny, Cezinando og Arif via Bausa, Carina Dahl, Stein Torleif Bjella, Ingebjørg Bratland og Marius Neset til Lise Davidsen og Det Norske Solistkor.

– Vi synes det er skuffende at Spellemann velger å starte sitt nye kapittel med PepsiCo som ny hovedsponsor, heter det i oppropet – der man ber Spellemann revurdere sitt sponsorvalg før neste års prisutdeling.

Bakgrunnen er ifølge oppropet at Pepsi i 2018 kjøpte det israelske selskapet Sodastream, beskrevet som et av boikott-bevegelsen BDS' mest sentrale objekter. De er også medeiere i et annet boikottobjekt på BDS-listen, Sabra hummus.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Videre heter det at de nominerte musikerne mener at «norsk musikkbransje ikke kan være en del av å legitimere selskaper som PepsiCo ved å la dem låne dem deres gode omdømme».

Disse undertegnet Pepsi-oppropet

Girl in red, Dagny, Cezinando, Arif Murakami, Lars Vaular, Fay Wildhagen, Ingrid Olava, Stein Torleif Bjella, Ingebjørg Bratland, Isah, Beharie, Kjartan Lauritzen, B-Boy Myhre, Niilas, 9 grader nord, Oddrun Lilja Jonsdottir, Lindstrøm, Maja Ratkje, Anja Lauvdal, Bendik Giske, Jouska, Tuvaband, Anne Hytta, Aden Foyer, Kudos, Ensemble Allegria, Julie Rekstad, Ole Kirkeng, GiddyGang, Lise Davidsen, Gouldian Finch, Vetle Junker, Norma, Krissy Mary, Jonas Hamre, Fakethias, Sweetheart, Rambow, Mikrokosmos, Hudkreft, Sara Övinge, Signe Marie Rustad, Askjell Solstrand, Skaar, Det Norske Solistkor, Morten Gillebo, Oda Felicia, Marius Lien, Joakim Tinderholt, Spurv, Hillari Alison Conlu, Synnøve Brøndbo Plassen, Ea Othilde, Kristine Tjøgersen, Carina Dahl, Sigrid Moldestad, Marius Neset, Amalie Stalheim, Bausa, Arve Henriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Moralsk ansvar

– Det handler om mer enn bare å direkte kunne påvirke noe. Jeg føler at man har en plikt til å prøve – nærmest et moralsk ansvar., sa Hudkreft-bassist Johannes Granaas Danielsen til NTB da aksjonen startet og utdypet hvorfor de gikk etter leskedrikkmerket.

– Pepsi sponser i økende grad musikkfestivaler og arrangementer for å skape positive assosiasjoner. Det er summen av det hele som kanskje kan telle: At man får andre aktører til å nøle litt om fokuset rettes mot dem.

Slik svarer de

Da NTB først skrev om Pepsi-protesten, påpekte en talsperson for PepsiCo selskapets lange historie med musikkpartnerskap i Norge og rundt i verden i en epost.

– PepsiCo opererer i mer enn 200 land og regioner, inkludert Midtøsten. Vi er opptatt av sikkerheten og trivselen til alle i regionen. Vi støtter eller tolererer ikke vold mot noen, og slutter oss til alle de som ber om en rask og fredelig løsning, sto det i eposten til NTB.

Styret i Spellemann kalte Pepsi «en naturlig samarbeidspartner», og skrev i en epost til NTB at de forholdt seg til retningslinjene som kom fra norske myndigheter.

– Det vil alltid eksistere ulike oppfatninger om slike kommersielle samarbeid, og det har vi respekt for, het det fra Spellemann.