J.K. Rowling utfordrer politiet i Skottland til å arrestere henne

J. K. Rowling på den røde løperen etter å ha ankommet verdenspremieren på filmen «Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter» i 2022.
J. K. Rowling på den røde løperen etter å ha ankommet verdenspremieren på filmen «Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter» i 2022.  Foto: Tolga Akmen / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den verdenskjente forfatteren er tilsynelatende ikke særlig imponert over hjemlandet Skottlands nye lover om hatefulle ytringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

J. K. Rowling (58) som er mest kjent for sine bestselgende bøker om «Harry Potter» går hardt ut på det sosiale mediet X og utfordrer politiet til å arrestere henne, ifølge New York Post.

Skottland innførte nye regler for hatefulle ytringer på mandag. Den nye loven forbyr hat på bakgrunn av alder, funksjonshemning, rase, religion, seksuell legning og kjønnsidentitet.

Kritikere av loven mener at den favner for bredt og at den kan stå i veien for ytringsfrihet.

Se video: Forsvinner ned i heissjakta

«Ser frem til å bli arrestert»

I en lengre tråd på X går Rowling hardt ut mot den nye loven.

«Det er slutt på ytringsfrihet og trosfrihet i Skottland hvis den nøyaktige beskrivelsen av biologisk kjønn blir ansett som kriminelt. Jeg er for øyeblikket ute av landet, men hvis det jeg har skrevet her kvalifiserer som et lovbrudd i henhold til den nye loven, ser jeg frem til å bli arrestert når jeg kommer tilbake til den skotske opplysningstidens fødested», skriver forfatteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rowlings kommentarer kom i etterkant at Skottlands minister for samfunnssikkerhet hadde uttalt at det å kalle en transkvinne «han» kan bli etterforskes og dømt etter den nye loven, skriver The Telegraph.

Ministeren fulgte senere opp og fortalte at det ville være opp til politiet om Rowlings utsagn på kan oppfattes som kriminelle.

«Den nye lovgivningen kan misbrukes av aktivister som ønsker å bringe til taushet de av oss som snakker om farene ved å eliminere kjønnede rom for kvinner og jenter, det meningsløse med kriminalitetsdata om voldelige og seksuelle overgrep begått av menn registreres som kvinnelige forbrytelser, den groteske urettferdigheten ved å tillate menn å konkurrere i kvinnelig idrett», fortsetter Rowling.

Ifølge Daily Mail har også Elon Musk gått ut mot den nye loven.

Sterke reaksjoner

Rowling har en lengre historie med lignende kommentarer, som startet i 2017 da hun likte et innlegg som fordømte bevegelsen for transkjønnedes rettigheter, skriver New York Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2019 havnet hun i hardt vær igjen da hun forsvarte en kvinne som fikk sparken fra jobben fordi hun skrev «menn kan ikke bli kvinner» på sosiale medier.

I årene som fulgte, har Rowling vært svært frittalende når det gjelder synspunktene sine, noe som har resultert i motreaksjoner fra Harry Potter-fans og til og med noen av skuespillerne i filmene.