
Vårens nye norske filmer

Skrekkfilmer, sterke dokumentarer og den første samiske kjærlighetshistorien er blant de norske filmene i vente denne våren.
Norsk filminstitutts arrangement Filmvåren omfatter 16 norske filmer som blir å se i månedene fremover. Ikke mindre enn tre skrekkfilmer er underveis.
Hele fem er dokumentarer, blant annet fra den palestinske «Ambulanse»-regissøren Mohamed Jabaly.
Men det er også flere barne- og ungdomsfilmer i vente, som «Victoria må dø» – som kan representere en trend denne filmvåren: At flere av filmene som får nasjonal kinovisning er laget regionalt, eller som resultat av entusiasmedrevne prosjekter.
Fakta om filmvåren 2024
Filmvåren er Norsk filminstitutts presentasjon av vårsesongens norske filmpremierer og omfatter:
* «Dark Windows» – horrorfilm fra sommerhytta med premiere 19. januar. Regissør Alex Herron.
* «De gjenvendte» – komedie/horrorfilm om tidligere zombier med premiere 26. januar. Regissør Espen Larsson.
* «Sau» – dokumentar om å overta slektens småbruk med premiere 26. januar. Regissør Rebekka Nystabakk.
* «Eallogierdu – Tundraens voktere» – kjærlighetsdrama fra Sapmi med premiere 9. februar. Regissør Sara Margrete Oskal.
* «Håndtering av udøde» – drama/horror basert på John Ajvide Lindqvists zombiebok med premiere 9. februar. Regissør Thea Hvistendahl.
* «Å øve» – roadmovie/drama om en klimabevisst musiker som ikke vil ta fly med premiere 16. februar. Regissør Laurence Pérol.
*Victoria må dø» – familiefilm om å hyre en leiemorder for å bli kvitt stemoren, med premiere 16. februar. Regissør Gunnbjörg Gunnarsdottir.
* «Sex» – drama om to feiere som deler sterke opplevelser med premiere 1. mars. Regissør er Dag Johan Haugerud.
* «Ibelin» – dokumentar om den nå avdøde, muskelsyke gameren Mats Steen, som hadde Ibelin som avatar i WoW, med premiere 8. mars. Regissør er Benjamin Ree.
* «Søstre elsker evig» – dokumentar om to søstre der den ene har selvmordstanker, med premiere 8. mars. Regissør er Sigve Endresen.
* «Min fantastiske fremmede – drama sentrert rundt hukommelsestap med premiere 15. mars. Regissør Johanna Pyykkö.
* «Døde menn går på ski» – påskekrim/komedie basert på Knut Nærums bok med premiere 15. mars. Regissører Daniel og Ruben Anda.
* «Oculi – Det eneste vitnet» – drama/krim/spenning om en blind mann som er enste vitne til kjærestens kidnapping med premiere 22. mars. Regissør Joachim Askjer.
* «The Recovery Channel» – dokumentar/drama om en fiktiv TV-kanal viet psykisk helse, med premiere 5. april. Regissør Ellen Ugelstad.
* «Livet er vakkert» – dokumentar om filmskaperen som ikke kommer seg hjem til Gaza etter et filmfestivalbesøk i Norge i 2014, og valgene han må ta, med premiere i april. Regissør Mohamed Jabaly.
* «Fucking bygda» – mørk komedie/coming of age-drama med premieredato ikke avklart. Regissør Frøydis Fossli Moe.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Gledelig
«Victoria må dø», som handler om at to skilsmissebarn lar seg inspirere av tegneseriebladet «Hitmen» til å bli kvitt stemoren, spilt av Ine Marie Wilmann, er nettopp en slik regional satsing fra Vestlandet.
– Vi gleder oss over at det også denne våren kommer en barnefilm med regional forankring, sier Teréz Hollo-Klausen, som er avdelingsdirektør for utvikling, spill og publikum i Norsk filminstitutt (NFI).
Hun mener det vitner om en skapertrang der mange ønsker å komme til orde – og finner veien frem dit på alternative måter.
– Flere av vårens filmer er lavbudsjettsfilmer der NFI ikke er hovedfinansiør, og det er noe overraskende at såpass mange slippes i samme halvår. Det er verdt å huske på at mange senere veletablerte filmskapere har startet på nettopp denne måten, sier Hollo-Klausen om disse filmene.
Se video: Fjorårets beste TV-tabber
Fra Karpe til zombier

Filmvåren favner også på storsatsinger, blant annet «Håndtering av udøde» som er langfilmdebuten til Thea Hvistendahl som tidligere har regissert Karpe-filmen «Adjø Montebello». Hvistendahls film har Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie i store roller og er en filmatisering av svenske John Ajvide Lindqvists zombieroman. Filmen har et budsjett på oppunder 50 millioner kroner.
NFI-avdelingsdirektør Hollo-Klausen trekker frem at flere av filmene som presenteres tirsdag på Filmens hus allerede har fått anerkjennelse internasjonalt. «Eallogierdu – Tundraens voktere» hadde verdenspremiere i Toronto, dokumentaren «Livet er vakkert» til Mohamed Jabaly fikk pris under IDFA i Amsterdam i fjor høst. «Ibelin» – om den muskelsyke gameren Mats' rike onlineliv – vises på Sundance-festivalen senere denne måneden.
«Håndtering av udøde» er plukket ut som åpningsfilm til Göteborg filmfestival.
Mangfold
– Det er gledelig at det skapes innhold for en bredt sammensatt publikumsgruppe. Samlet byr filmvåren på et godt mangfold av filmskapere, sier Terez Hollo-Klausen og trekker særlig frem de sterke kvinnelige debutantene.
Det er også en solid «mannefilm» i vente med Dag Haugeruds «Sex», med Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise i rollen som to feiere som overrasker hverandre i lunsjen en dag med å snakke om det å ha sex med andre menn – og om det er å være utro. «Sex» er første film ut i en trilogi, som først skal vises på kino og så på Viaplay.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Ingen dragere
– Denne filmen er også et godt eksempel på vårens innholdsmangfold, blant annet med frisk dialog om legning og seksualitet, sier Hollo-Klausen.
Hun er likevel er nøktern når det gjelder hva vårens filmer vil gjøre for kinostatistikken på norskfronten, og påpeker overfor NTB:
– Det som har vært en tendens de siste årene, er at de større filmene samler seg inn mot jul. Det så vi i fjor, og det vil vi se også høsten 2024. Våren har ikke de største publikumsdragerne, selv om julens storfilmer vil gjøre utslag på statistikkene de neste par månedene. Og i motsetning til filmhøsten, så trappes kinobesøket ned jo lysere det blir. Er det godt vær i mai, så synes det på kinobesøket.