Klimaaktivister angrep kjent Vermeer-verk

Arkivfoto av Johannes Vermeers «Pike med perleøredobb». Torsdag ble maleriet utsatt for hærverk av aktivister fra gruppa Just Stop Oil.
Arkivfoto av Johannes Vermeers «Pike med perleøredobb». Torsdag ble maleriet utsatt for hærverk av aktivister fra gruppa Just Stop Oil. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre klimaaktivister er pågrepet i Nederland etter at de aksjonerte mot maleriet «Pike med perleøredobb» av den flamske maleren Johannes Vermeer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hendelsen skjedde torsdag da de tre aktivistene tok seg inn på Mauritshuis museum i Haag. En video delt i sosiale medier viser en aktivist som limer fast hodet sitt til maleriet mens en annen limer fast hånden si på veggen ved siden av. En tredje aktivist kaster noe som ligner tomatsuppe på maleriet.

Aktivistene var iført T-skjorter med teksten «Just Stop Oil».

Maleriet ble ikke skadd ettersom det har et beskyttende glass foran, opplyser museumsledelsen. «Pike med perleøredobb» ble malt av Vermeer i 1665.

– Kunstverk er forsvarsløse, og vi fordømmer på det sterkeste forsøk på ødeleggelse, uansett sak, sier museet i en uttalelse og legger til at verket vil bli vist fram for publikum igjen så fort som mulig.

Aktivister fra gruppa Just Stop Oil kastet i forrige uke også tomatsuppe på maleriet «Solsikker» av Vincent van Gogh på et museum i London.

Sist søndag kastet aktivister potetmos på et maleri av Claude Monet på et museum i tyske Potsdam.