Ny undersøkelse viser nesten null smitte på kulturarrangementer

Folketeateret har plass til over 1.400 publikummere, men i dag får de bare lov til å slippe inn 200. Foto: Ørn Borgen / NTB
Folketeateret har plass til over 1.400 publikummere, men i dag får de bare lov til å slippe inn 200. Foto: Ørn Borgen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden mars i fjor har det nesten ikke vært sporet coronasmitte på store scener i Norge, viser en ny undersøkelse. Kulturlivet krever at det åpnes mer, mens Nakstad innrømmer at noen av tiltakene kan virke ulogiske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten om at det åpnes opp fra 50 til 200 publikummere blir ikke tatt særlig godt imot i kulturbransjen. Onsdag klokka 12 er det varslet en demonstrasjon utenfor Stortinget.

– Sakte kveles hele kultursektoren ved at vi ikke behandles som næring, og vi skjønner ikke hvilke tall tiltakene er basert på, sier medeier og kunstnerisk leder Atle Halstensen i Scenekvelder på Folketeateret til NRK.

Null videresmitte

Fredag presenterte han en ny undersøkelse om smitte ved større kulturarrangementer.

Scenekvelder har hentet smittetall fra 13 store scener fra mars 2020, da pandemien brøt ut i Norge. Undersøkelsen, som NTB har fått tilgang til, viser at nesten 900.000 publikummere deltok på i alt 3.163 arrangementer på blant annet Folketeateret i Oslo, Olavshallen i Trondheim og Grieghallen i Bergen.

I denne perioden ble det avdekket tilfeller av coronasmitte bare 39 ganger. Ingen av dem har smittet videre, ifølge Halstensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi holdes tilbake basert på antakelser om smitterisiko , sier han til Aftenposten.

– Ikke forholdsmessig

Halstensen mener undersøkelsen viser at dagens grense ikke er forholdsmessig og krever at antallsgrensen må tilpasses størrelsen på lokalene.

Dette er regjeringen allerede i gang med å se på, opplyste kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) på regjeringens pressekonferanse torsdag.

– Vi håper dette er klart allerede neste uke, sa hun.

Halstensen er glad for signalet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det kommer så seint, sier han til NRK.

Folkehelseinstituttet (FHI) tror det kan være mørketall, ettersom mange ikke vet hvor de kan ha blitt smittet. Men det avviser Halstensen.

– Når vi får en henvendelse fra smittevernoverlegen, kontakter vi alle som har vært på forestillingen. Ikke én gang har vi fått beskjed om at noen er smittet, sier han til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om coronatiltakene som gjelder fra fredag

Nye smitteverntiltak gjelder fra midnatt natt til fredag. Nye tiltak for skolen gjelder fra helgen.

Barnehager, skoler og SFO

* Skoler og barnehager er ikke lenger pålagt å ha gult nivå, men det anbefales å fortsette med gult nivå dersom smittesituasjonen lokalt tilsier det.

* Videregående skoler og voksenopplæringen går fra rødt til grønt nivå. Kommunene må vurdere tiltak etter den lokale situasjonen.

* Jevnlig testing i skoler og barnehager skal i større grad benyttes i områder med høyt smittetrykk.

* Kommunene bes om å følge utviklingen i smittesituasjonen og justere tiltaksnivået i tråd med utviklingen. Barnehager og skoler må ha beredskap for rask overgang til strengere tiltaksnivå.

Serveringssteder

* Skjenkestopp fra klokken 23.00 på steder med skjenkebevilling, og man må senest klokken 23.30 slutte å drikke alkohol på skjenkestedet. Skjenking skal skje ved bordene.

* Serveringsstedet skal sørge for at alle kan holde én meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

* Krav om munnbind der det ikke er mulig å holde meteren, unntatt mens man sitter ved bordet.

* Plikt til å registrere gjester som samtykker til det.

Universiteter, høyskoler og fagskoler

* Kravet om digital undervisning, eksamen og ferdighetstrening opphører.

* Hovedregelen er at alle studenter skal ha deler av undervisningen på studiestedet.

* Det anbefales jevnlig testing.

* Det skal være maksimalt 30 personer i klasserom. I auditorier kan det være maksimalt 200 personer med faste, tilviste plasser.

Arbeidsliv

* Regelen videreføres om at alle som kan ha hjemmekontor, skal ha det.

* Det anbefales å holde én meters avstand og bruke munnbind der dette ikke er mulig.

* Hjemmekontor og munnbindanbefalingen gjelder ikke nødvendige og lovpålagte oppgaver overfor sårbare grupper og barn og unge.

Idrett- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år

* Fritidsaktiviteter bør gjennomføres utendørs så langt det er mulig.

* Utendørs aktiviteter gjennomføres som normalt.

* Aktivitet innendørs kan gjennomføres med kontakt der det er nødvendig. Innendørs anbefales det grupper på «omtrent 20 personer eller etter klasse/kohort».

* Ved kultur- og idrettsarrangementer der barn og unge under 20 år er utøvere, teller ikke utøvere og støttepersonell med i maksantallet for dem som kan være til stedet.

Det er unntak fra avstandskravet for utøverne på innendørs kultur- og idrettsarrangementer.

* Det er ingen anbefaling om å utsette eller avlyse arrangementer innendørs knyttet til organiserte fritidsaktiviteter som samler barn og unge fra ulike steder.

* Utendørs arrangementer tilknyttet organisert kultur-, idrett- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år kan skje uten antallsbegrensning og med et nødvendig antall voksne. Dersom det er flere enn 100 personer til stede, skal det ikke tilrettelegges for publikumsområder eller bruk av innendørs fasiliteter med unntak av toalettfasiliteter.

Idrett- og fritidsaktiviteter for voksne

* Det er anbefalt maks 20 personer og 1 meters avstand. Ved intensiv trening bør det tilrettelegges for 2 meters avstand

* Voksne kan utøve aktivitet utendørs som normalt, med kontakt der det er nødvendig.

* Toppidrett kan gjennomføres som normalt med smitteverntiltak.

* For lagidretter anbefales enkeltvise kamper, ikke turneringer og cuper. Individuelle idretter anbefales å begrense gruppestørrelsen i konkurranser.

* Det er unntak fra avstandskravet for utøverne på innendørs kultur- og idrettsarrangementer.

* Meteren gjelder ikke for utøvere på innendørs kultur- og idrettsarrangementer.

Arrangementer

* Private arrangementer/sammenkomster på offentlig sted, leide/lånte lokaler:

Innendørs: Maks 30 personer, maks 50 personer ved minnestund. Munnbindpåbud for publikum.

Utendørs: Maks 50 personer.

* Offentlige arrangementer innendørs:

Uten faste tilviste plasser: Maks 30 personer.

Med faste tilviste plasser: Maks 200 personer.

Munnbindpåbud for publikum.

Karanteneregler

Nærkontakter som er husstandsmedlem eller tilsvarende nær den smittede skal i smittekarantene i ti døgn etter siste nærkontakt. Ved negativ test 7 døgn etter nærkontakten kan karantenen avsluttes. Men det er flere unntak fra karanteneplikten.

* Karanteneplikt gjelder ikke personer som har gjennomgått covid-19 siste tre måneder.

* Karanteneplikten gjelder ikke personer som fikk oppfriskningsdose minst én uke før nærkontakten, og som følger et testregime i sju dager. Man må enten teste seg selv i sju døgn eller ta en hurtigtest utført av helsepersonell daglig, eller annenhver dag med PRC-tes.

* Øvrige nærkontakter har ikke karanteneplikt. De bør teste seg tre dager etter nærkontakt, og ny test på dag 5. Vær ekstra oppmerksom på symptomer i 10 dager og bli hjemme ved symptomer.

Samtlige tiltak som gjelder kan leses her.

Folkehelseinstituttet (FHI) tror det kan være mørketall, ettersom mange ikke vet hvor de kan ha blitt smittet. Men det avviser Halstensen.

– Når vi får en henvendelse fra smittevernoverlegen, kontakter vi alle som har vært på forestillingen. Ikke én gang har vi fått beskjed om at noen er smittet, sier han.

– Ikke helt logisk

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad roser kulturbransjens innsats hittil i pandemien, men understreker samtidig at det er knyttet en smitterisiko til store kulturarrangementer.

– Jo flere som er til stede, jo større er risikoen for smittespredning. Det er godt dokumentert at smittepresset er høyt innendørs, sier Nakstad til TV 2.

Han innrømmer at tiltakene kan virke ulogiske når man kan være flere tusen i kjøpesentre, men ikke mer enn 200 i en teatersal.

– Mye av dette er ikke helt logisk. Det har sammenheng med hvordan vi prioriterer. Det er viktig å sette barn og unge først og deretter næringslivet. Folk må kunne handle varer i et samfunn, sier Nakstad.