Renate Reinsve fikk første norske filmpris i Cannes noensinne

Renate Reinsve måtte tørke en tåre etter ha blitt tildelt prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin hovedrolle i filmen «Verdens verste menneske» under filmfestivalen i Cannes.
Renate Reinsve måtte tørke en tåre etter ha blitt tildelt prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin hovedrolle i filmen «Verdens verste menneske» under filmfestivalen i Cannes. Foto: Eric Gaillard / Reuters

Norske Renate Reinsve er tildelt prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin hovedrolle i filmen «Verdens verste menneske» under filmfestivalen i Cannes.

Sammen med filmens regissør Joachim Trier var Reinsve til stede da hovedprisene ble delt ut under den 74. filmfestivalen i franske Cannes lørdag kveld.

Rollen som Julie er den første hovedrollen Reinsve har gjort i norsk film.

«Verdens verste menneske» har vært en av 24 filmer som ble tatt ut til den gjeve hovedkonkurransen under festivalen. Det var på forhånd knyttet spenning til om selve filmen kom til å få selve hovedprisen for hele festivalen, Gullpalmen, men den gikk til den franske filmen «Titane».

Ble kalt tilbake

At prisen for beste kvinnelige skuespiller var likevel ikke helt uventet ettersom regissør Trier og hovedrolleinnehaver Reinsve i forkant av prisutdelingen eksplisitt var blitt kalt tilbake til Cannes.

– Vi landet i sted. Jeg klarer ikke å tenke klart, men det er spennende da, sa Reinsve til NRK før hun sammen med Trier gikk til prisutdelingen.

Kulturminister Abid Raja (V) var begeistret over tildelingen til Reinsve lørdag kveld.

– Denne prisen er utrolig flott for norsk film, for Trier og for Renate. For henne vil det åpne tusen nye dører. Og jeg gleder meg til å følge den nasjonale og internasjonale karrieren som nå venter henne, sier Raja til NTB.

– Renate har tatt hele verden med storm og blir på fortjent vis hyllet overalt! Og for en fantastisk skuespiller og person det også er. Jeg føler meg så heldig over å ha møtt henne, for hun har like vakker personlighet i en-til-en samtale som den vakre personligheten vi så kom til uttrykk på skjermen i filmen, og på den røde løperen hvor hun sjarmerte hele verden i senk, sier Raja til VG.

NFI: En av de aller største prisene på verdens viktigste filmfestival

Norsk filminstitutt (NFI) gratulerte lørdag kveld Renate Reinsve med prisen for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i Cannes.

– For første gang noensinne har en norsk skuespiller fått pris på filmfestivalen i Cannes, skriver direktør Kjersti Moe i en pressemelding etter at prisen var kunngjort lørdag kveld.

– Dette er en stor dag for Renate Reinsve, og vi i Norsk filminstitutt gratulerer henne hjertelig! Dette er en av de aller største prisene en norsk filmskuespiller kan få på det som er verdens viktigste filmfestival, sier Moe.

Filmen har premiere 15. oktober og Moe skriver videre at både norsk og internasjonalt kinopublikum kan glede seg til å se Reinsve briljere i rollen som Julie.

Første gang

Det er første gang en norsk skuespiller, kvinne eller mann, vinner en av hovedprisene under hovedkonkurransen i Cannes. Det er faktisk første gang en norsk spillefilm vinner pris i det mest prestisjetunge programmet i Cannes.

Kun ni norske spillefilmer har vært plukket ut til hovedkonkurransen siden festivalens begynnelse. Oppmerksomheten om filmen og Reinsve har vært enorm.

Allerede før prisutdelingen fortalte Reisve at hun har fått et internasjonalt rolletilbud som følge av «Verdens verste menneske».

Se et klipp fra filmen i videoen under:

Personvernpolicy