Forfatter Jan Myrdal er død

Forfatteren Jan Myrdal fotografert i sitt hjem i Varberg i 2019. Myrdal ble 93 år gammel.
Forfatteren Jan Myrdal fotografert i sitt hjem i Varberg i 2019. Myrdal ble 93 år gammel. Foto: Björn Larsson Rosvall/tt / NTB

Den svenske forfatteren ble 93 år gammel.

Det er svenske Aftonbladet som melder om dødsfallet. Myrdal ble lagt inn på sykehus onsdag kveld og gikk bort fredag formiddag.

– Jan har vært svak de siste månedene, så det kom ikke helt uventet. Jeg har møtt ham regelmessig mot slutten og snakket med ham om hans bøker, og da kunne han snakke og fortelle, men han kunne ikke skrive lenger noe som gjorde at han mistet livsgnisten, sier Lasse Diding til Aftonbladet.

Diding var initiativtaker til grunnleggelsen av Jan Myrdalsällskapet 2008, og leide et hus i Varberg med Henning Mankell til å huse privatbiblioteket Myrdal donerte til selskapet.

Myrdal var en markert skikkelse på venstrefløyen i Sverige. Han var engasjert i fredsarbeid og en motstander av atomvåpen. Han var også sterkt omdiskutert – ikke minst for sitt forhold til Kambodsja på 1960- og 70-tallet.

På 80-tallet var han sterkt kritisk til Palme-etterforskningen, og i 2006 sa han at karikaturer av Muhammed ikke kan forsvares eller begrunnes med prinsipper om ytringsfrihet, fordi det i alle samfunn vil finnes ytringer som krysser grensene for det akseptable.

Personvernpolicy