Dronning-brev kan gi ny innsikt i politisk skandale

Historikere tror at dronning Elizabeth kan ha spilt en aktiv rolle da Australias demokratisk valgte statsminister Gough Whitlam ble avsatt i 1975.
Historikere tror at dronning Elizabeth kan ha spilt en aktiv rolle da Australias demokratisk valgte statsminister Gough Whitlam ble avsatt i 1975. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett i Australia krever at brev fra dronning Elizabeth som kan avsløre hennes rolle i avsettingen av statsminister Gough Whitlam i 1975, offentliggjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen i høyesterett gir innsyn i mer enn 200 brev som ble sendt mellom den britiske monarken og hennes generalguvernør i Australia, John Kerr, før avsettelsen av statsminister Gough Whitlam.

Det var første og eneste gang at en britisk monark grep inn og fjernet en sittende regjeringssjef i Australia, og hendelsen førte til en politisk krise. Mange tok til orde for å løsne på båndene til Storbritannia i lys av hendelsen og heller etablere en republikk.

Australias tidligere statsminister Gough Whitlam viser fram avskjedigelsen han mottok i 1975. Bildet er fra 2005, han døde i 2014. Foto: Mark Baker / AP
Australias tidligere statsminister Gough Whitlam viser fram avskjedigelsen han mottok i 1975. Bildet er fra 2005, han døde i 2014. Foto: Mark Baker / AP

Whitlams regjering ble oppløst av Kerr og Whitlam ble erstattet av opposisjonen ledet av Malcolm Fraser. Det ble gjort for å løse en flere måneder lang konflikt i parlamentet, og Frasers koalisjon vant valget noen uker senere.

Det er ikke kjent hva brevene innholdet, men historikere har lenge spurt seg om hva dronningen visste om avsettelsen, skriver BBC.

Nasjonalarkivet i Australia har oppbevart korrespondansen siden 1978, og brevene skulle egentlig vært offentliggjort 31 år etter at de ble skrevet.