Melania Trump: Fra beskjedne kår til et liv i Det hvite hus

Melania Trump er en av verdens mest profilerte kvinner, men likevel er det sjelden hun uttaler seg offentlig.
Melania Trump er en av verdens mest profilerte kvinner, men likevel er det sjelden hun uttaler seg offentlig. Foto: Kena Betancur/AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun gikk fra å være en helt vanlig jente til å bli USAs førstedame. I dag fyller Melania Trump 50 år. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man ser bilder av Melania Trump (50) gående ut av et privatfly på skyhøye hæler eller omringet av overdådig julepynt i Det hvite hus, er det lite som minner om hennes beskjedne oppvekst i det tidligere kommunistiske Jugoslavia.

Frem til Melania ble 21 år var Slovenia fortsatt en del av den føderale republikken Jugoslavia, men i 1991 brøt landet ut av Jugoslavia og ble et eget land.

Melania, som på den tiden hadde etternavnet Knavs, vokste opp i den lille byen Sevnica øst for Slovenias hovedstad Ljubljana.

Les også: Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn

Da hun ble USAs nye førstedame, strømmet både turister og journalister til den en gang så ukjente byen for å se hvor hun vokste opp.

I 2016 besøkte NRK den lille byen og snakket med flere som kjente henne i oppveksten. Moitza Schvigel, som jobbet på turistkontoret i Sevnica, sa at hun var glad på Melanias vegne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Melania Trump vokste opp i denne lille byen, Sevnica i Slovenia. Foto: Darko Bandic/AP
Melania Trump vokste opp i denne lille byen, Sevnica i Slovenia. Foto: Darko Bandic/AP

Fikk skryt av tidligere venner

– Hun var en helt vanlig jente, sier Moitza. Og foreldrene, som fortsatt bor i byen, skulle man aldri tro var svigerforeldrene til det som skal bli verdens mektigste mann, sa hun.

Melania vokste opp med foreldrene og søsteren Ines. Moren hennes Amalija jobbet på en tekstilfabrikk og faren Viktor, som for øvrig ligner påfallende mye på Donald Trump, jobbet som bilselger.

Etter det ble kunngjort at Melania var USAs nye førstedame, beskrev hennes tidligere nabo og venninne Mirjana Jelancic førstedamen som en sofistikert og veloppdratt kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun var alltid veldig sofistikert, veldig veloppdratt på en tradisjonell måte. Melania er veldig klok. Donald bør høre mer på henne, sa hun.

Siden moren til Melania jobbet med klær, fikk Melania tidlig en interesse for mote. Etter videregående begynte hun å studere mote og arkitektur, men hun ble aldri ferdig med studiene fordi hun valgte å satse på en karriere i modellbransjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Den nakne sannheten om USAs førstedame:

Fortid som nakenmodell

Da hun var 18 flyttet hun til Milano for å jobbe som modell, og de neste årene dukket hun opp i flere utenlandske magasiner.

I ettertid har mange av bildene som ble tatt av henne skapt overskrifter. Hun poserte blant annet naken sammen med en annen kvinnelig modell for det franske mannebladet Max Magazine i 1996.

President Trump gikk i ettertid ut og forsvarte de pikante bildene.

– Melania var en av de mest suksessfulle modellene og hun var avbildet på mange forsider og magasiner. Dette bildet ble tatt av et europeisk magasin før jeg ble kjent med henne. I Europa er det moteriktig og vanlig å ta slike bilder, sa han til New York Post i 2016.

(Saken fortsetter under)

Donald og Melania Trump året etter de først møttes, i 1999. Foto: Tony Gutierrez/AP
Donald og Melania Trump året etter de først møttes, i 1999. Foto: Tony Gutierrez/AP

I 1996 flyttet Melania til New York i håp om å få enda flere modelljobber. Der bodde hun sammen med fotografen Matthew Atanian, og ifølge han hadde hun vanskelig for å bli slå gjennom som modell i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun jobbet ikke hver dag. Hun gikk på castinger hver dag, men det gikk ikke så bra. Hun sa at ting var veldig annerledes i Europa, at hun var mer suksessfull der, sa han til magasinet GQ i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen år senere møtte hun Donald Trump, mannen som senere skulle bli hennes ektemann og USAs president.

På dette tidspunktet var Trump mer kjent for kasinoene, hotellene og de overdådige eiendommene han eide enn for sine politiske synspunkter.

Se video: Melania: – Har viktigere ting å tenke på enn Donald Trumps påståtte utroskap:

Ekteparet Clinton blant bryllupsgjestene

Ifølge GQ møttes Donald og Melania på en fest New York Fashion Week i 1998, og selv om Trump allerede hadde med seg en date på festen, ba han om Melanias nummer.

Til tross for pengene og kjendisstatusen holdt Melania tilbake. Istedenfor å gi ham nummeret sitt, ringte hun han selv en uke senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ble ikke blendet av statusen hans. Vi gikk veldig godt overens og hadde en god kjemi, men jeg var ikke «starstruck». Og kanskje han merket det, sa hun til GQ.

I 2005 giftet Donald og Melania seg på storslått vis på Palm Beach i Florida. Blant gjestene var til og med Hillary og Bill Clinton.

bildene fra det ekstravagante bryllupet kan man se en avslappet Melania smile fra øre til øre kledd i en overdådig kjole og smykker verdt millioner. Etter bryllupsseremonien bød ekteparet opp til dans i den enorme ballsalen i Trumps feriebolig Mar-a-Lago.

(Saken fortsetter under)

Donald og Melania Trump arrangerte et stort og luksuriøst bryllup i 2005. Foto: Gary I Rothstein/Reuters
Donald og Melania Trump arrangerte et stort og luksuriøst bryllup i 2005. Foto: Gary I Rothstein/Reuters

På denne tiden var Trump mest kjent som en nådeløs leder som så ut til å like å gi folk sparken i serien «The Apprentice».

Senere kastet han seg ut i kampen om å bli USAs nye president, og i november 2016 nådde han endelig målet sitt: Han ble USAs president og dermed verdens mektigste mann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den kvelden gikk det opp for Melania Trump at hun hadde blitt landets nye førstedame. Ifølge New York Magazine så hun ut som hun nettopp hadde sett et spøkelse. Hun gråt – ikke av glede, men av livet som ventet henne.

Mystisk og reservert førstedame

Til tross for at hun nå er en av verdens mest profilerte kvinner, blir Melania fortsatt ansett som en mystisk kvinne av få ord.

I boken «Free,Melania» prøvde CNN-reporteren Kate Bennett å finne svar på noen av mysteriene rundt førstedamen.

Hun beskriver Melania som «en av de mest mystiske, stille og mediesky førstedamene gjennom historien – varm noen ganger, et steinansikt andre ganger».

Søndag fyller Melania 50 år, og på grunn av coronaviruset blir det ikke noen storslått bursdagsfeiring for henne.

Det kan hende hun synes er like greit, for det er tydelig at hun er mer reservert enn ektemannen sin. Mens Donald Trump tar opp mye plass både med ord og kroppsspråk, står Melania ofte stille og reservert bak ham.

– Hun liker å være i bakgrunnen og la han ta scenen, sier William Eubanks, som er en venn av paret til Vanity Fair.

– Hun lager ikke oppstyr. Hun snakker bare når hun blir snakket til. Hun er bare veldig søt, sier han.

Se video: Melania Trump føler seg som verdens mest mobbede person: