Nesten ni av ti barn og unge spiller dataspill

Nesten ni av ti barn og unge mellom ni og 18 år spiller dataspill. Blant gutter er det 96 prosent som spiller, mens blant jenter har andelen økt til 76 prosent. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Nesten ni av ti barn og unge mellom ni og 18 år spiller dataspill. Blant gutter er det 96 prosent som spiller, mens blant jenter har andelen økt til 76 prosent. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hele 86 prosent av norske 9-18-åringer spiller dataspill. Det viser undersøkelsen Barn og medier 2020 fra Medietilsynet. Andelen jenter som spiller, har økt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt er det flere gutter enn jenter som spiller, men andelen jenter som spiller, har økt de siste to årene.

Undersøkelsen viser at 96 prosent av gutter mellom ni og 18 år spiller dataspill, mens for jenter er andelen 76 prosent. Siden 2018 har andelen jenter som spiller dataspill, økt med 13 prosentpoeng.

– Det kan tyde på at kjønnsforskjellene i dataspill er i ferd med å jevne seg ut, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.

Pengebruk i dataspill er også vanlig blant mange barn og unge som spiller. Nesten seks av ti 9-18-åringer som spiller, bruker penger, ifølge Barn og medier 2020. Andelen er høyest blant guttene.

– Mange foreldre vet sikkert godt hva barna bruker penger på, og en del kjøper også forundringspakker eller tillegg i spillene til barna. Men ikke alle foreldre er så godt kjent med disse mekanismene, sier Velsand.

Medietilsynet har derfor laget en egen kampanje rettet mot pengebruk i spill for å gjøre foreldre oppmerksomme på fenomenet.

I undersøkelsen sier nesten seks av ti som spiller dataspill, at gaming er sosialt, og sju av ti mener de blir bedre i engelsk. Fire av ti mener de bruker mye tid på gaming.