CNN:

Norge har det tredje dyreste kongehuset i Europa

<p>Norge ligger på delt tredjeplass med Nederland med utgifter på 49 millioner dollar til Kongehuset.</p>
Norge ligger på delt tredjeplass med Nederland med utgifter på 49 millioner dollar til Kongehuset. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norge ligger likt med Nederland bak Storbritannia og Monaco i CNNs gjennomgang av de europeiske kongehusene med høyest offentlige utgifter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det britiske kongehuset koster skattebetalerne 107 millioner dollar og er dermed det dyreste kongehuset i Europa, ifølge CNN. Deretter følger Monaco med utgifter på 59 millioner dollar.

Norge ligger på delt tredjeplass med Nederland med utgifter på 49 millioner dollar.

Kong Harald talte til folket: – Landet vårt er i en alvorlig situasjon

Det norske kongehuset er dermed betydelig dyrere enn det danske og det svenske som koster skattebetalere henholdsvis 12 millioner og åtte millioner dollar.

Norge er også på tredjeplass relativt til innbyggertall etter Monaco og Luxembourg med 94 kroner per innbygger. VG har også omtalt saken i Norge.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, forklarer de høye utgiftene med at alle kongehusene har ulike finansieringsmodeller.

– Det vil derfor variere fra land til land hva bevilgningen skal dekke, for eksempel hvorvidt vedlikehold av de statlig eide bygningene inngår eller ikke, sier hun til VG.

Kong Harald om den tunge perioden: – Vi har jo tre barnebarn som har mistet faren sin. Så det vil ta sin tid

Personvernpolicy