Åpen for alle - alltid

Harvey Weinstein dømt til 23 års fengsel

VIDEO: Harvey Weinstein kjent skyldig i seksuelle overgrep og voldtekt
Artikkelen fortsetter under annonsen

Harvey Weinstein, tidligere en av Hollywoods mektigste menn, er dømt til 23 år i fengsel for voldtekt og seksuelle overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Straffeutmålingen kom onsdag ettermiddag etter at en jury 24. februar kjente Weinstein skyldig i seksuelt overgrep mot produksjonsassistenten Mimi Haleyi i Weinsteins egen leilighet i 2006, samt i voldtekt av en annen kvinne på et hotellrom i 2013.

Begge kvinnene var til stede i rettsbygningen på Manhattan onsdag.

Maksstraffen var 29 års fengsel. Hans advokater hadde bedt om kun fem år, blant annet på grunn av Weinsteins helsetilstand.

Weinstein har sittet i fengsel siden 24. februar i påvente av straffeutmålingen. Nå vil han overføres til New York-delstatens fengselsmyndigheter. Hvor han skal sone dommen, er fortsatt ikke kjent.

Har beklaget oppførsel

I saken frifant juryen Weinstein for den mest alvorlige anklagen, at han var en notorisk overgriper som brukte sin posisjon som filmprodusent til å forgripe seg mot en rekke kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Weinstein har beklaget sin oppførsel, men avviser at han har gjort noe ulovlig og erklærte seg ikke skyldig.

Hans advokater har argumentert med at Weinstein har alvorlige helseproblemer, og at han har lidd et historisk fall. De skriver også at det burde bli tatt i betraktning at han har støttet veldedige formål.

Hjerteoperert

Overgrepsdømte Harvey Weinstein ble i forrige uke overført til fengsel etter å ha gjennomgått en hjerteoperasjon, melder amerikanske medier.

Den tidligere filmmogulen skulle opprinnelig ha blitt sendt rett til soning i New Yorks beryktede Rikers Island-fengsel etter at han i februar ble kjent skyldig i voldtekt og seksuelle overgrep.

Men i stedet ble han fraktet til et sykehus og hjerteoperert etter å ha klaget over brystsmerter og høyt blodtrykk. Ifølge advokaten hans har han fått satt inn et stent for å åpne en blokkert åre.

VIDEO: Skuespiller vitnet mot Weinstein: – Han la seg over meg og voldtok meg

Fakta om Harvey Weinstein:

* Født i New York 19. mars 1952. 67 år gammel. Far til fem barn.

* Amerikansk filmprodusent som sammen med broren Bob først grunnla Miramax Films, deretter The Weinstein Company. De har vunnet de prestisjetunge prisene Oscar og BAFTA og har vært nominert til Emmy et titall ganger.

* I oktober 2017 sto en lang rekke kvinner fram i The New York Times og New Yorker og anklaget Weinstein for seksuell trakassering, overgrep og voldtekt.

* Hollywood-stjernene Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie og Salma Hayek er blant dem som i løpet av de neste dagene og ukene sa de var blitt trakassert av Weinstein.

* Anklagene mot Weinstein ble startskuddet på metoo-kampanjen, hvor kvinner og menn fra land over hele verden har stått fram med historier om seksuelle krenkelser.

* Weinstein har fått sparken fra sitt eget selskap, The Weinstein Company, er blitt utvist fra Oscar-akademiet og er blitt skilt fra sin kone som følge av anklagene.

* I mai 2018 meldte han seg selv for politiet i New York. Han ble tiltalt for voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep mot to kvinner. Han ble løslatt mot en kausjon på 1 million dollar.

* I mai 2019 inngikk han og hans konkursslåtte selskap forlik med flere titall kvinner som anklaget ham for overgrep og trakassering. Ofrene fikk en erstatning på til sammen 25 millioner dollar, mens Weinstein slapp å innrømme at han hadde gjort noe galt.

* I januar måtte Weinstein møte retten i New York, tiltalt for overgrep mot to kvinner – en voldtekt i 2013 og ett tilfelle av tvunget oralsex i 2006.

* Weinstein har beklaget sin oppførsel, men avviser at han har gjort noe ulovlig og erklærte seg ikke skyldig.

* Mandag 24. februar ble han kjent skyldig i overgrep og voldtekt.

* Straffeutmålingen ventes onsdag.