Britisk feministforsker tildeles Holbergprisen

Griselda Pollock får Holberg-prisen 2020. Foto: Anthony Bryant / UIB / NTB scanpix
Griselda Pollock får Holberg-prisen 2020. Foto: Anthony Bryant / UIB / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske forskeren Griselda Pollock tildeles Holbergprisen 2020 for banebrytende forskning innen feministisk kunsthistorie og kulturstudier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Holbergprisen på 6 millioner kroner deles ut under en seremoni ved Universitet i Bergen 4. juni på vegne av regjeringen.

Juryen kaller Pollock vår tids fremste feministiske kunsthistoriker. Blant hennes mest kjente bøker er «Old Mistresses: Women, Art and Ideology», som hun ga ut sammen med Roszika Parker i 1981.

Boken regnes som en klassiker innen feministisk kunsthistorie, ifølge juryen.

– Hennes nyskapende tilnærming til kunsthistorie og kulturstudier har endret både forskningspraksis og kuratering ved museer og gallerier, heter det.

Tidligere Holberg-vinner: – Brexit bunner i rasisme

Pollock, som i dag er professor i kunsthistorie ved University of Leeds i Storbritannia, kalles en ledestjerne for generasjoner av kunst- og kulturhistorikere. Hun har publisert over 25 bøker og minst 200 artikler og essays i løpet av karrieren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I min forskning analyserer jeg hvordan klasse, rase, kjønn og seksualitet påvirker kulturuttrykk i mediene, film, kunst, litteratur og akademisk tekning på en skadelig måte, og jeg yter motstand mot dette, sier Pollock.

Den danske teologen Fredrik Poulsen har vunnet Nils Klim-prisen på 500.000 kroner. Han får prisen for sitt bidrag til forskning på Det gamle testamente.