Jahn Teigen er død

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jahn Teigen døde på Ystad Sykehus i Sverige mandag kveld, 70 år gammel, opplyser manager Trond Lie til NTB.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den folkekjære artisten har de siste årene levd et tilbaketrukket liv på Klockargården i Ingelstorp utenfor Ystad, dit han flyttet i 2008.

Teigen etterlater seg datteren Sara Skorgan Teigen (35) som han fikk med Anita Skorgan.

Datteren beskrev ham slik i et intervju med Dagbladet i september i fjor: – Pappa er som et barn, og det er det jeg elsker mest ved ham, sa 35-åringen om faren sin.

Videre beskrev hun ham som en mann som er opptatt av at ting skal være gjort ordentlig og at man skal være god mot alle man møter.

- (...) Hans iver, den lekne og følsomme måten å se verden på, er en stor inspirasjon for meg, la hun til.

Manager Trond Lie sier til NTB at familien er i sorg og at de ikke ønsker å kommentere dødsfallet.

– Jeg var der torsdag og fredag. Han ble lagt inn på sykehus i går og døde i går kveld, sier Lie, som har vært nær venn og manager for Jahn Teigen i mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjoner: Slik minnes kjendisene Jahn Teigen

Jahn Teigen er født i Tønsberg i 1949. Det er en av Norges desidert mest kjente artister som nå har gått bort. Den legendariske sangeren og låtskriveren medvirket også i flere musikaler, filmer og som programleder for en rekke TV-programmer.

I tillegg til å motta Spellemannprisen i 1978, har han blitt tildelt Spellemannprisens hederspris både i 1983 og i 2009.

Han mottok Norsk Artistforbunds Ærespris i 2003 og fikk Komiprisen med Prima Vera i 2014. Han er også innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2012 og sammen med gruppa Popol Ace i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jahn Teigen er Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Fakta om Jahn Teigen:

* Ble født Jan Teigen, 27. september 1949 i Tønsberg.

* Ga ut mer enn 40 album og mer enn 60 singler.

* Har konkurrert i 14 finaler i Melodi Grand Prix, noe som er mer enn noen annen artist.

* Deltok også i Melodi Grand Prix som programleder, kommentator og en rekke ganger som pauseunderholder.

* Representerte Norge i Eurovision Song Contest tre ganger:

«Hvor er du?» 1974

«Mil etter mil» 1978

«Do re mi» 1983.

* Medlem av flere band, blant dem Popol Vuh (senere Popol Ace), Lions of Judea og Prima Vera.

* Mottok en rekke priser for sitt virke som musiker og artist. Fikk hedersprisen under Spellemannprisen i 1983 og 2009.

* Utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 2010.

* Innlemmet i Rockheim Hall of Fame i 2012.

* Gift med Anita Skorgan 1984–87. Én datter, Sara Skorgan Teigen.

Crazyhumor

Teigen ble født 27. september 1949 i Tønsberg og startet sin lange karriere på 1960-tallet, men fikk sitt store gjennombrudd som soloartist i Melodi Grand Prix i 1978. Da vant han den norske finalen med «Mil etter mil».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den internasjonale finalen endte det med null poeng. Det gjorde ham bare mer populær her hjemme, og «Mil etter mil» ble en stor hit.

Teigen var en gjenganger i Melodi Grand Prix, i 1976 ikledd skjelettdrakt. Crazy-humor ble det mer av i gruppa Prima Vera, der Teigen sammen med Herodes Falsk og Tom Mathisen ga ut en rekke album, blant dem kjempesuksessen «Brakara» i 1978.

Teigen samarbeidet tett med Herodes Falsk. Da han i 1975 ga ut sin første av mange soloplater var det med tekster av Herodes Falsk og tittelen «Teigen synger Falsk».

Nekrolog: Hvil deg nå, du er sliten

Hederspris

Med låter som «Optimist», «Det vakreste som fins» og «Min første kjærlighet» har Jahn Teigen solgt flere millioner plater og ble tildelt hedersprisen under Spellemann-utdelingen to ganger.

– Jahn Teigen har i perioder holdt en hel bransje i live. Han har vært tro mot populæruttrykket, og helt siden 60-tallet har han levert låter som i dag er å betrakte som folkeeie, sa Tore Hansen på vegne av Norsk Artistforbund da Teigen fikk Artistforbundets ærespris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå er det på tide at pop blir stuereint. Jeg håper slike priser som dette kan være til hjelp, var budskapet fra Teigen da han fikk æresprisen i 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statue i hjembyen

Om stuereint er det samme som prisbelønt, ble Teigen bønnhørt. I 2010 ble han slått til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden, og i 2012 ble han innlemmet i Rockheims Hall of Fame. Samme år sto en statue av ham ferdig i hjembyen Tønsberg.

Men det spørs nok om han noen gang i karrieren har fått flere presseoppslag enn da han i 1984 giftet seg med Anita Skorgan. Pressen elsket eventyret om villmannen og klovnen Teigen og den skikkelige, pene Anita Skorgan. Samme år som de giftet seg fikk de datteren Sara, som ble en av 1980-tallets mest omtalte babyer.

Ekteskapet varte bare i fire år, men de to forble gode venner, og i 2009 gjorde de braksuksess med showet «Jahn Teigen fra Tønsberg».

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Datteren hyllet Jahn Teigen på 70-årsdagen:

Skapte glede

Teigen medvirket også i flere musikaler, blant annet «Rocky Horror Show», «Fantomets glade bryllup» og «Fisle Narrepanne i Tyrol». De to siste var han også med å skrive.

– Han er en ikonisk artist. Det finnes ikke mange som både er likt av progfolk og bestemor på Løten som synger med på «Det vakreste som fins», konstaterte Christer Falck i plateselskapet C+C Records i forbindelse med Teigens 70-årsdag i september.

Falck varslet samtidig utgivelse av en samleboks med alle Teigens soloplater, som trolig kan ventes i april.

«Ikke som alle andre»

Teigen slapp selv låten «Ikke som alle andre» på bursdagen, skrevet sammen med vennen Øystein Wiik. Han skrev også manuset til musikalen «Optimist», som sist høst gikk for fulle hus i Oslo.

Jahn Teigen har gjennom sin karriere friskt blandet sjangere og krysset grenser, og ikke vært lett å sette i bås. Selv oppsummerte han det slik etter å ha vandret rundt i sitt eget liv, i utstillingslokalene på rockemuseet Rockheim i Trondheim i 2012:

– Jeg er vel en slags entertainer. Men drivkraften har hele tiden vært å bruke det jeg kan til å skape glede.