USAs nest største avisgruppe er konkurs

Avisgruppen McClatchy er konkurs, men søker konkursbeskyttelse for å drive videre og bli kvitt gjeld.
Avisgruppen McClatchy er konkurs, men søker konkursbeskyttelse for å drive videre og bli kvitt gjeld. Foto: Wilfredo Lee / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs nest største avisgruppering, McClatchy, søkte torsdag konkursbeskyttelse, men forsøker å drive et 30-talls regionsaviser videre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konkursen er den foreløpig siste rystelsen i amerikansk medieverden, der overgangen til digital drift og reorganisering er smertefull for tradisjonelle avishus.

McClatchy sier i en kunngjøring at perioden med konkursbeskyttelse vil bli brukt til å bli kvitt gjeld og framskynde den digitale driften. Selskapet eier blant annet avisene Miami Herald og Kansas City Star og vil i henhold til konkursbeskyttelsens paragrafer kunne drifte hele porteføljen inntil videre.

En plan for reorganisering omfatter konkursbegjæring og overføring av eierskap til det aktive eierfondet Chatham Asset Management. Fondet vil øyensynlig ta selskapet av børs.

McClatchy er nedsyltet i gjeld etter oppkjøpet av rivalen Knight-Ridder for 4,5 milliarder dollar i 2006. Selskapet har også pensjonsforpliktelser på en halv milliard dollar. Samtidig svikter annonsemarkedet i tradisjonelle medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

McClatchy News forsøker å bli kvitt 60 prosent av sin pensjonsgjeld. Avisgruppen dekker pensjoner for 24.500 tidligere arbeidstakere, blant dem trykkeriarbeidere og sjåfører på avisbiler, mens dagens aktive arbeidsstokk ikke teller mer enn 2.800 personer.

Styreleder Kevin McClatchy sier at selskapet fortsatt føler seg forpliktet til å drive uavhengig journalistikk, «slik fem generasjoner av familien har gjort det tidligere».

Kritikere av den nåværende eierstrukturen sier at mange mindre aviser kunne ha funnet regionale investorer og en solid regional forankring dersom de hadde sluppet å tenke på McClatchys aksjonærer og deres krav til utbytte.