Tone Damli: – Det blir fryktelig spennende

Tone Damli er en av finalistene i Melodi Grand Prix 2020 i Trondheim Spektrum.
Tone Damli er en av finalistene i Melodi Grand Prix 2020 i Trondheim Spektrum. Foto: Alexander Vestrum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang Tone Damli deltok i Melodi Grand Prix var det liten tvil om at Alexander Rybaks «Fairytale» kom til å vinne. I år er finalen mye mer åpen, tror hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tone Damli er den sjuende artisten på scenen i Trondheim Spektrum lørdag kveld. 31-åringen, som er vokst opp i Sogndal og bor i Bærum, deltar med låten «Hurts Sometimes».

Damli er blant de fem artistene som er direktekvalifisert til finalen, og hun fremførte låten sin under delfinalen sist helg. Onsdag fikk hun for første gang se finalearenaen, som rommer et publikum på 8.000.

– Nå skjønner jeg at dette er stort. Det har jeg visst fra før også, men når man kommer hit og ser arenaen, så går det opp for deg. Samtidig er det litt koselig her også og litt intimt selv om det er svært, ser Damli.

Delfinalene foregikk i H3 Arena på Fornebu med et publikum på rundt 500.

– Jeg vet jo litt hva det går ut på, bortsett fra at dette er ti ganger større og vel så det, sier artisten.

Hun varsler at publikum kan vente seg et par oppgraderinger fra delfinalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det skal bli hakket mer spektakulært enn det var. Og alt her er større og bedre, sier Tone Damli.

Plassen bak Rybak

Det er ikke første gang Damli deltar i den norske finalen. I 2009 ble hun nummer to bak Alexander Rybak, som senere førte Norge til internasjonal seier.

– For min del ble den andreplassen en seier i seg selv. Det var jo ganske bankers at han skulle stikke av med seieren, men i år er det jo fryktelig spennende, sier hun.

I tillegg til Damli selv er Helge Moen, Jim Bergsted og Jethro Fox med som låtskrivere på «Hurts Sometimes».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange som kan kjenne seg igjen i at kjærligheten kan gå i bølger, og det er ikke bare-bare å dyrke et forhold. Men så lenge fundamentet er sterkt nok, så klarer en seg alltid. Det er hovedbudskapet, sier Tone Damli.

Bookmakerne har henne på en sjuendeplass og mener det er 6 prosents sjanse for at hun går til topps i den norske finalen, ifølge Eurovisionworlds oversikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den store favoritten er Ulrikke Brandstorp og låten «Attention», som spillselskapene mener har 42 prosents sjanse til å vinne. Så følger Raylee med «Wild» og Didrik og Emil Solli-Tangen og deres «Out of Air», begge med 12 prosent.

60 år i Eurovision

Norge markerer i 2020 sitt 60. år med Eurovision Song Contest-deltakelse.

I forkant av den norske finalen har det vært delfinaler for fem landsdeler, alle holdt på Fornebu. I tillegg var halvparten av artistene i finalen direktekvalifisert.

Den norske finalen er for første gang i historien lagt til Trondheim, og det er første gang siden 1989 at den ikke holdes i Oslo.

For sjette gang er Kåre Magnus Bergh programleder, og med seg har han MGP-debutantene Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Aase.

Finale i Nederland

Finalen i Eurovision Song Contest går i Nederland, etter at Duncan Laurence og «Arcade» vant i Tel Aviv i 2019. Norge er i den første semifinalen, som holdes tirsdag 12. mai i Ahoy Arena i Rotterdam.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare 10 av de 17 landene i den første semifinalen går videre til selve finalen, som holdes samme sted lørdag 16. mai. Men statistikken taler for Norge, som med to unntak har fått finaleplass de ti siste årene. I vår semifinale møter vi blant andre Eurovision-stormaktene Irland og Sverige.

Høyt allerede før artistvalg

Arrangøren Nederland er direktekvalifisert til finalen sammen med «de fem store» i Den europeiske kringkastingsunionen – Storbritannia, Spania, Italia, Frankrike og Tyskland.

Selv før Norge har valgt sin artist ligger vi høyt oppe på spillselskapenes lister. Øverst er Italia, som stiller med Diodato og låten «Fai rumore». Så følger de foreløpig artistløse landene Sverige og Russland – og deretter Norge.