Kina krever unnskyldning etter dansk virus-karikatur

At de kinesiske stjernene er byttet ut med det smittsomme corona-viruset, har fått kinesiske myndigheter til å reagere og kreve en unnskyldning. Faksimile: Jyllands-Posten
At de kinesiske stjernene er byttet ut med det smittsomme corona-viruset, har fått kinesiske myndigheter til å reagere og kreve en unnskyldning. Faksimile: Jyllands-Posten

«En fornærmelse mot menneskelig samvittighet» og «uten sympati eller empati», heter det når Kina krever unnskyldning for en satirisk virus-tegning.

Danmark og avisen Jyllands-Posten har fått en ny karikatur-strid på nakken. I 2005 var det tolv Muhammed-tegninger som vekket harme, nå er det Niels Bo Bojesens tegning av det kinesiske flagget hvor stjernene er erstattet med det smittsomme corona-viruset.

I en pressemelding mandag, samme dag som tegningen sto på trykk, raser den kinesiske ambassaden i København mot avisen og tegneren. Får de krever en unnskyldning slår de på den retoriske stortromma:

«En fornærmelse mot Kina som sårer det kinesiske folks følelser», heter det. Men deretter øker volumet:

«Uten sympati eller empati har tegningen krysset grensen for siviliserte land og det etiske grunnlaget for fri tale, og den er en fornærmelse mot menneskelig samvittighet».

– Vi har ytringsfrihet

I gårsdagens pressemelding slår man også fast at 81 mennesker har dødd av det smittsomme viruset som har blitt oppdaget i den kinesiske byen Wuhan. I dag har antallet seget til over 100 omkomne.

Representanter for den danske regjeringen er derimot ikke like kritiske. Både statsminister Mette Fredriksen og utenriksminister Jeppe Kofod understreker ytringsfrihetens sterke vilkår i vårt naboland.

«Vi har ytringsfrihet i Danmark – også til å tegne», sier Fredriksen, mens Kofoed følger opp med å si:

«Det er kjent at vi har det, og det vet også kineserne», sier Kofoed til Jyllands-Posten.

– Fantastisk tegning

Jacob Nybroe, ansvarlig redaktør i Jyllands-Posten, avviser at det er aktuelt å komme med noen unnskyldning til kineserne:

«De får ingen unnskyldning for vi mener ikke å ha gjort noe galt. Jeg tror dette vil gå over av seg selv», sier han til den danske allmennkringkasteren dr.dk.

Eirk Petri, leder for foreningen Danske Bladtegnere, mener Bojesens tegning er fantastisk.

«En fantastisk tegning som rakst formidler hva det handler om hvor det skjer», sier Petri til Jyllands-Posten i dag (bak betalingsmur).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden