Hevder tidligere medieleder endret personlighet om kvelden

Forsvarer Elisabeth Myhre grillet kvinnen som anklager hennes klient for voldtekt om hvorfor hun tilsynelatende var så ivrig etter å pleie relasjonen også etter den angivelige voldtekten.
Forsvarer Elisabeth Myhre grillet kvinnen som anklager hennes klient for voldtekt om hvorfor hun tilsynelatende var så ivrig etter å pleie relasjonen også etter den angivelige voldtekten. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nå voldtektstiltalte mannen var god og profesjonell på dagtid, men endret personlighet til det negative etter klokka 23, ifølge en av de fornærmede i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det framgikk av en chattelogg fra en samtale mellom den fornærmede kvinnen og en venninne, som også har anmeldt den tidigere medielederen for voldtekt. De skriver til hverandre at den nå 50 år gamle mannen blir «dark» etter klokka 23, og at de hater den han er etter dette klokkeslettet.

– På dagtid er han veldig god, ordentlig og profesjonell, men på kveldstid blir han den andre. Han som viser fram en mørkere side ved seg selv, og som er ekkel og klåfingret, en som forgriper seg på andre og er grenseoverskridende, sa kvinnen i sin forklaring for retten.

Oslo tingrett behandler den omfattende voldtektssaken mot en 50 år gammel, tidligere medieleder. Han er tiltalt for overgrep mot ni forskjellige kvinner. De aller fleste av dem blir i tiltalen beskrevet som voldtekt av personer som var ute av stand til å motsette seg handlingene, fordi de enten var beruset, sov eller begge deler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Grillet om flørtende meldinger

I sin utspørring av fornærmede påviste 50-åringens forsvarer, advokat Elisabeth Myhre, at kvinnen også etter den angivelige voldtekten under en festival sommeren 2011 opprettholdt en tidvis tett og flørtende relasjon til tiltalte.

Hun konfronterte heller aldri tiltalte med voldtektsanklagen før hun fire år senere gikk til politiet.

Myhre leste opp en rekke meldinger, hvor fornærmede tar initiativ til kontakt, samt enkelte tilsynelatende invitasjoner til intim kontakt, senere sommeren 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen har bekreftet at hun hadde seksuell kontakt med tiltalte etter forholdet som er beskrevet i tiltalen. Først i 2015 anmeldte hun ham for voldtekt. Det ble startskuddet for den omfattende saken som behandles.

Nekter straffskyld

Da hun startet sin forklaring for retten tirsdag, beskrev hun seg selv om usikker og ensom, og sa hun ikke trodde noen likte henne da hun i 2010 kom i kontakt med tiltalte. De chattet en del på Facebook før han inviterte henne hjem til seg og inn i sin sosiale krets, ifølge forklaringen. Han skal også ha skaffet henne flere ubetalte jobber, som hun aksepterte fordi hun ønsket innpass i miljøet der han var en sentral aktør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun beskrev at hun etter den angivelige voldtekten hadde ambivalente følelser overfor mannen som var dobbelt så gammel som henne og sa at hun fortsatt var «den samme usikre og sjenerte jenta som ikke torde stå opp for seg selv».

– Jeg husker ikke om jeg var forelsket i ham, men det framgår av den skriftlige dokumentasjonen at jeg nok hadde en form for forelskelse. Det er kanskje slik det kommer til uttrykk når man er i starten av voksenlivet og usikker på seg selv, sa hun.

Benekter å ha drevet verving

50-åringen har så langt ikke forklart seg for retten. Han skal gi sin versjon når fornærmede er ferdig. Tiltalte nekter straffskyld og hevder seg utsatt for en kampanje hvor denne kvinnen er sentral.

Mye av dokumentasjonen for retten, som opplesing av chatteologer, SMS-utvekslinger og eposter, viser at det var en del kontakt mellom kvinnen som var den første til å anmelde, og andre mulige fornærmede, samt vitner. Kvinnen bekreftet i retten at hun mente det vile være en styrke for saken at flere kom fram og anmeldte, og at de klarte å framskaffe vitner som kunne underbygge påstandene.

Men hun avviste kategorisk at hun har drevet en svertekampanje mot tiltalte, og at dette hadde sitt utspring i at relasjonen dem imellom kjølnet. Hun hadde ikke drevet og vervet andre fornærmede, svarte hun på aktors spørsmål.